Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Hoge bloeddruk? Vaak je hond aaien!

hond-aaien-bloeddruk.jpg

Heb je een hoge bloeddruk? Volgens onderzoek doe je er dan goed aan om a) een hond in huis te nemen en b) het beestje regelmatig te aaien.

Dat is niet alleen heel gezellig, je bewijst ook je hart er een dienst mee.

Verlaagd risico op hartziekten

Een huisdier, en dan met name een hond, kan er volgens de Harvard Medical School aan bijdragen dat je risico op hartziekten daalt. Volgens de universiteit blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen met een hond een lagere bloeddruk hebben. Vooral het aaien van je trouwe viervoeter zou een positieve invloed hebben op je bloeddruk.

Gelukshormonen dankzij Benno

Hoe een hond zo’n invloed kan hebben op je hart, durven de wetenschappers nog niet met zekerheid te zeggen. Wel is geconstateerd dat je gelukshormonen, zoals serotonine, aanmaakt wanneer je tijd met je hond doorbrengt. Tegelijkertijd wordt het stresshormoon cortisol juist minder.

Een hond die helpt tegen stress en hartziekten: dat klinkt prachtig. Te mooi om waar te zijn, misschien. Er moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden. En vergeten we de gezondheid van het dier zelf ook niet? Een hond moet ook genoeg beweging krijgen en is er natuurlijk niet alleen maar om ons van onze hoge bloeddruk af te helpen. Toch is het wat ons betreft nóg een goede reden om zo’n vrolijke rakker in huis te nemen.

Bron | Harvard Medical School
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant