Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Hoe kun je het beste de nagels van je hond knippen?

hoe-kun-je-het-beste-van-je-hond-de-nagels-knippen-margriet.jpg

De combinatie van een hond en nagels knippen kan best een beetje eng zijn: de meeste honden hebben er echt een hekel aan en daarnaast zit aan het begin van hun nagels het leven. In het leven zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat, dus het is heel belangrijk dat je hier niet in knipt. Maar hoe weet je nu waar het leven zit? En hoe vaak is het nodig om de nagels te knippen?

Hier een paar tips voor als je graag bij je hond z’n nagels wilt knippen.

Is het echt nodig om je hond z’n nagels te knippen?

Bij elke hond is het nodig om af en toe zijn of haar nagels te knippen. Als de nagels namelijk te lang worden, dan komt er een constante druk op de voeten en poten van je hond te staan. Dit is niet alleen pijnlijk, maar kan ook voor een afwijkende stand van de voeten zorgen. Daarnaast kan je hond ook last krijgen van een ontsteking aan de tenen. Het is dus erg belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen.

Hoe vaak moet je de nagels knippen?

Bij de meeste honden is het prima om ongeveer iedere acht weken even de lengte van de nagels te checken en te kijken of het nodig is om ze te knippen. Als je hond regelmatig over een ruwe ondergrond loopt, dan zullen zijn nagels wat sneller slijten en is het dus ook minder vaak nodig om de nagels te knippen. Om erachter te komen of ze te lang zijn kun je het beste je hond in rechte stand op de grond laten staan.

  • Raken zijn nagels net of net niet de grond? Dan is het niet nodig om ze te knippen.
  • Raken de nagels de grond? Dan is het nodig om ze te knippen.
  • Staan zijn tenen scheef? Dan zijn de nagels te lang.

Lees ook: Help: je hond blijft maar trillen. Wat is er aan de hand?

Zelf knippen of door de dierenarts laten doen?

Als je hond lichte nagels heeft, dan kun je het leven makkelijk zien en kun je het dus ook prima zelf doen. Het leven is het bloedlijntje dat je in de nagel ziet lopen. Je kunt de nagel knippen tot enkele millimeters voor het leven begint. Als je hond donkere of zwarte nagels heeft, dan is het leven niet te zien en wordt het knippen ook erg lastig. Je wilt natuurlijk je hond geen pijn doen, dus in dit geval kun je het beste de nagels door de dierenarts laten knippen.

Zó ga je te werk

Zorg er allereerst voor dat je hond in een comfortabele positie zit of ligt. Kijk of je hem laat staan, laat zitten of laat liggen. Probeer je hond van tevoren ook een beetje gerust te stellen. Pak vervolgens met één hand de ondervoet vast en houd de teen waar de nagel van geknipt moet worden vast. Reageert je hond niet? Dan kun je de nagel afknippen. Heb je de hond zijn nagel per ongeluk iets te kort afgeknipt en begint het te bloeden? Oefen dan met een gaasje wat druk uit om het bloeden te stoppen. Stopt het bloeden niet? Bel dan de dierenarts.

Bron | Anicura, Doggo.nl
Beeld | Getty

Ook interessant