Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit wil je weten over heupdysplasie bij een hond

heupdysplasie-hond.jpg

Heupdysplasie, ook wel bekend als HD, is een van de meest voorkomende aandoeningen aan de heup bij een hond. Van het herkennen tot behandelen: we leggen je uit wat je over deze ontwikkelingsstoornis moet weten. 

Is je hond de laatste tijd kreupel? Mogelijk heeft ‘ie dan last van heupdysplasie. 

Wat is een heupdysplasie?

Heupdysplasie (HD) bij honden is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen van je viervoeter. Hierbij treedt er slijtage op aan de heupgewrichten, dat veel pijn met zich mee kan brengen. Bij een afwijking aan het heupgewricht kan op den duur ook artrose ontstaan. Bij heupdysplasie komt de heupkom van het heupgewricht in een andere hoek te staan. Normaal is dit een hoek van 45 graden, maar bij HD kan dit 12 tot 20 graden worden. Daardoor past de heupkop niet goed in de heupkom en schiet deze dus bij elke beweging uit de kom. 

Oorzaken heupdysplasie bij honden

Er zijn meerdere oorzaken waardoor heupdysplasie bij een hond kan ontstaan. Dit kan allereerst erfelijk zijn. HD is voor ongeveer dertig procent een erfelijke aandoening. Daarnaast kan heupdysplasie bij een hond ook ontstaan door overgewicht, verkeerd gebruik van voedingssupplementen of door overmatig bewegen, zoals springen en traplopen. 

Heupdysplasie kan zowel bij jonge als oude honden ontstaan. In het geval van honden tussen de vier maanden en twee jaar ontstaat deze aandoening vaak door het oprekken of scheuren van het gewrichtskapsel. Bij honden ouder dan twee jaar gaat het vaak om slijtage van het gewricht. 

Heupdysplasie herkennen

Je kunt heupdysplasie bij een hond herkennen als deze veel ligt, moeite heeft met opstaan, last heeft van kreupelheid, op een onregelmatige manier beweegt of als de spieren in de achterpoten zich slecht ontwikkelen. Neem contact op met de dierenarts als je denkt dat je hond last heeft van deze aandoening. Door middel van een lichamelijk en röntgenologisch onderzoek kan de diagnose heupdysplasie worden vastgesteld. 

Lees ook:
Zó herken je artrose bij je hond (en dit kun je eraan doen)

Voorkomen 

Hoewel heupdysplasie deels erfelijk is bepaald, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op deze aandoening zo klein mogelijk te houden. Allereerst is het belangrijk om je hond als pup al aan te leren om goed te bewegen en overbelasting te voorkomen. Jonge honden moeten hun bekkenspieren namelijk nog ontwikkelen. Je kunt de dierenarts hierover om advies vragen. Daarnaast is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Als laatste is het verstandig om een jonge hond van rond de zes maanden te laten onderzoek op heupdysplasie, zodat deze behandeld kan worden voordat er slijtage ontstaat.  

Heupdysplasie behandelen 

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, is er wel een oplossing om je hond van heupdysplasie te verlossen. Dat gaat door middel van een heupoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een verwijdering van de heupkop, hals en gewrichtkapel zijn, een heupprothese of een bekkenkanteling. Welke behandeling geschikt is, hangt af van de leeftijd van je hond, z’n gewicht en of ‘ie last heeft van artrose. Daarnaast bestaat er medicatie om pijn, stijfheid en irritatie aan het heupgewricht weg te nemen. Vaak gaat het om langdurige ontstekingsremmers. 

Pijn verlichten

Als een operatie geen optie is, zijn er nog een paar manieren om de pijn voor hond te verlichten en het leven iets makkelijker te maken. Zo kan een orthopedisch hondenkussen helpen om de gewrichten tijdens het liggen te ontlasten. Ook kun je bijvoorbeeld een hondenloopplank aanschaffen, zodat je hond niet meer uit de auto hoeft te springen. Heeft je hond echt veel pijn bij het lopen? Dan kan een hondenfietskar een goede oplossing zijn om je hond toch van de buitenlucht te laten genieten. 

Bron | AniCura, Dierendokters
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant