Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó herken je artrose bij je hond (en dit kun je eraan doen)

zo-herken-je-artrose-bij-je-hond-en-dit-kun-je-eraan-doen.jpg

Wanneer je hond maar met moeite uit zijn mand kan komen en even kreupel loopt nadat ‘ie heeft geslapen, kan dit een teken zijn van artrose. Hoe herken je dit bij je hond en wat kun je eraan doen?

Helaas denken veel hondeneigenaren dat hun hond gewoon last heeft van ‘ouderdomskwaaltjes’.

Artrose

Artrose is eigenlijk een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit komt dus niet alleen voor bij mensen, maar ook bij onze trouwe viervoeters. Het kan in alle gewrichten optreden, maar bij de hond komt het voornamelijk voor in de elleboog, heup en de knie. Als artrose eenmaal op gang komt, wordt het helaas altijd erger. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat artrose minder snel verergert en dat je hond minder pijn heeft.

Symptomen

Uit onderzoek is gebleken dat 20 procent van de honden die ouder zijn dan één jaar, lijden aan artrose en hierbij klinische klachten hebben. Er zijn een aantal symptomen waaraan je het kunt herkennen. Zo kan er sprake zijn van startkreupelheid. Dit is wanneer je hond na een periode van rust (vaak na een intensieve activiteit), moeite heeft om op te staan. Je hond is erg stijf en loopt kreupel. Na een tijdje gaat dit over en lijkt ‘ie helemaal geen pijn meer te hebben. Het kan ook voorkomen dat je hond niet meer in de auto wil springen of wil traplopen, omdat dit pijn doet.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot artrose bij je hond. Eén hiervan is dat er sprake is van erfelijke kwalen of bijvoorbeeld een onzorgvuldige fokkerij. Over het algemeen komt artrose vaker voor bij grotere hondenrassen, omdat zij meer gewicht met zich meedragen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Daarnaast kan artrose ontstaan wanneer een hond verkeerde bewegingen maakt. Meestal laten we ze drie tot vier keer per dag uit, waarbij ze kort en intensief bewegen. Hoewel veel beweging goed is voor een hond, kan het bij onvoldoende begeleiding weerslag hebben op spieren, pezen en gewrichten, met artrose als gevolg. Verder kan overgewicht of een trauma – door bijvoorbeeld een ongeluk of spierscheuring – leiden tot artrose.

Invloed van het weer op de pijn

Net als bij mensen, kan het weer invloed hebben op de klachten van artrose. Wanneer het koud is, verliezen de gewrichten hun soepelheid, waardoor de wrijvingspijn toeneemt. Deze pijn wordt erger als het koud is en er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Warmte en beweging helpen daarentegen juist beter bij pijn. Als je hond zich een tijdje niet beweegt, bijvoorbeeld wanneer hij slaapt, wordt er minder gewrichtsvloeistof (synovia) aangemaakt, wat de pijn verergert. Zorg daarom voor voldoende warme en zachte plekjes waar je hond op kan liggen.

Vaststellen

Bij het vermoeden van artrose, zal je hond eerst goed onderzocht worden. Op deze manier kan er worden vastgesteld hoe ernstig de artrose is én wat de oorzaak is. Vervolgens wordt er samen met de dierenarts bepaald welke behandeling het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van de leeftijd, ernst van de slijtage, gewicht van je hond, het aantal gewrichten dat is aangetast en natuurlijk de beschikbare financiële middelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Behandeling

Om te kunnen bepalen of de hond artrose heeft, moet de verzorging van je hond op een aantal manieren worden aangepast. Je kunt gebruik maken van voedingssupplementen of kruiden, die bevorderend zijn voor de gewrichten. Ook zijn er medicijnen die kunnen helpen tegen de pijn, maar let er hierbij op dat je hond niet ineens te veel gaat bewegen, waardoor de gewrichten overbelast raken. Houd ook in de gaten dat je hond geen overgewicht krijgt, waardoor de artrose kan verergeren. Daarnaast is fysiotherapie zeer belangrijk, of je kunt kiezen voor hydrotherapie. Hierbij beweegt je hond in het water, waardoor er minder druk op de gewrichten staat. Bij ernstige gevallen kan een operatie worden geadviseerd.

Ups en downs

Artrose kent veel ups en downs. Soms lijkt het alsof je hond nergens last van heeft en even later kan ‘ie nauwelijks lopen. Omdat de aandoening zo complex is, moet de behandeling vaak worden aangepast. Er is helaas dus niet één oplossing, maar we kunnen er wel voor zorgen dat onze viervoeters langer bij ons blijven.

Bron: Medisch Centrum Voor Dieren| NML Health| Aniforte
Beeld: iStock

Ook interessant