Een hamster in huis? Lees deze belangrijke waarschuwing!
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Een hamster in huis? Lees deze belangrijke waarschuwing!

hamster.jpg

Deze week ontstond er paniek op internet. Aanleiding was de waarschuwing op Facebook van een moeder die de hamster van het gezin bijna had begraven. Ze dacht dat hij dood was, maar op het laatste moment ontdekte ze dat het diertje in een diepe winterslaap verkeerde. Hoe zie je het verschil?

Fudge, de hamster van de Britse Lisa Goodman en haar dochter, had geluk. De twee wilden hem begraven nadat ze hem roerloos in zijn kooi hadden gevonden. Ze ontdekten op tijd dat hij niet dood was, maar ‘gewoon’ zijn winterslaap hield. Lisa plaatste een oproep op Facebook die al meer dan 200.000 keer (!) werd gedeeld. En kreeg vervolgens een heleboel ongeruste reacties van hamstereigenaren. Want je huisdier levend begraven, dat wil niemand.

Help, is mijn hamster overleden?

Hoe weet je eigenlijk of een dier bezig is aan z’n winterslaap of echt niet meer ademt? Er zijn een aantal dierenartsen die er in de media iets nuttigs over zeggen.

Soms gebeurt het dat hamsters een winterslaap houden. Het diertje ligt dan roerloos in een opgerolde houding. Dierenarts Peter Klaver zegt tegen het AD dat zo’n winterslaap inderdaad kan voorkomen, maar niet gebruikelijk is. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als er sprake is van een onverwachte verandering in huis, zoals flinke kou. Om te overleven gaan hamsters en andere huisdieren dan als het ware over op hun spaarstand: hun stofwisseling en het aantal hartslagen daalt. Zo’n winterslaap kan volgens deze dierenarts wel een paar maanden duren. Als dat het geval is, wordt het diertje heel rustig en koud.

De Engelse Lisa had de kooi van haar hamster inderdaad in een koude omgeving staan. Overdag was hun woonkamer wel warm, maar ’s nachts koelde het er flink af.

Dierenarts Jeffrey de Gier vertelt aan RTL nieuws hoe je herkent of het om een winterslaap gaat: “Hamsters worden koud tijdens een winterslaap, maar niet stijf,” vertelt hij. “Voel dus voorzichtig. Dan weet je meteen wat er aan de hand is.”

Je kunt trouwens ook voorzichtig proberen het slapende beestje iets uit te rollen of heel voorzichtig en zachtjes aan een pootje of snorhaar trekken. Als het diertje nog leeft, zal het iets van een reflex vertonen.

Wat je daarna kunt doen om hem weer tot leven te brengen? Lisa heeft deze tip, zo staat op de site van het AD: “Als je je hamster zachtjes warm wrijft, zul je weer kleine tekenen van leven zien. Houd het diertje daarna op temperatuur door een warmwaterkruik onder zijn nestje te leggen, zodat er weer leven in zijn lijfje komt.” Met Fudge gaat het intussen trouwens weer helemaal goed.

Dit is de oproep van Lisa

Beeld | iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant