Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Gezonde voordelen van huisdieren

huisdieren-gezond.png

Uit diverse onderzoeken naar de relatie tussen mens en dier blijkt dat mensen met huisdieren gelukkiger en gezonder zijn. Ze bezoeken minder vaak de dokter, hebben meer plezier en voelen zich veiliger. Alle gezonde voordelen die huisdieren in ons leven spelen op rij!

Goed voor de stemming

Zoals elke plezierige activiteit, kan ook het spelen met je huisdier je stemming positief beïnvloeden. Door contact met dieren wordt het niveau van het feelgoodhormoon oxytocine verhoogd. Ook blijkt uit onderzoek (uit 2002) van de University at Buffalo, State University of New York dat bij het uitvoeren van een stressvolle taak mensen minder stress hadden wanneer hun huisdier in de buurt was, in plaats de echtgenoot, familielid of goede vriend. Zelfs wat betreft het beheersen van een hoge bloeddruk is het hebben van een huisdier effectiever dan de meestgebruikte geneesmiddelen op recept.

Personal trainers

Hondenbezitters die regelmatig met hun hond wandelen, lopen minder risico op overgewicht dan mensen zonder hond. Ook als je een kat, hamster of leguaan hebt, ben je door het spelen en knuffelen nog steeds actiever dan mensen zonder een gezelschapsdier.

Sociale contacten

Dieren kunnen helpen om meer sociale contacten te hebben. Diverse studies hebben aangetoond dat het hebben van een hond leidt tot meer spontane gesprekken. Waarom? Mensen gaan ervan uit dat eigenaren van gezelschapsdieren vriendelijk en aanspreekbaar zijn. Huisdieren zorgen eveneens voor versoepeling van introducties en zijn een sociale steun.

Tegen pijn

Het bezoeken van dieren is voor veel ziekenhuizen een manier van pijnbestrijding. Uit onderzoek van de Jezuïtische Loyola University in Chicago blijkt zelfs dat mensen die gebruikmaken van huisdiertherapie minder medicatie nodig hebben dan mensen die geen contact maken met dieren.

Goed voor het hart

Huisdieren zijn meer dan hartverwarmend. Ze verlagen het risico op een hartaanval. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hartaanval hebben gehad, minder risico lopen er nog een te krijgen als ze een hond hebben. Dit hangt ook samen met de toename van lichamelijke activiteit bij het hebben van een huisdier.

Gezondheidsmonitor

Honden kunnen niet alleen chemische veranderingen in het lichaam – zoals drugs of bommen – opsporen, maar ook gezondheidsproblemen. Daarom worden steeds meer dieren opgeleid om de gezondheid van hun eigenaars te volgen via programma’s als Dogs4Diabetics. Een derde van de huisdieren leeft met mensen met diabetes, waaronder honden, katten, konijnen en vogels. Ze vertonen dramatische gedragsveranderingen wanneer de bloedglucosespiegel van hun baasjes daalt. Daarnaast kunnen dieren ook epileptische aanvallen aan zien komen.

Goed voor immuunsysteem

Een huisdier hebben is goed voor het immuunsysteem. Omdat de zachte diertjes stress terugdringen en het niveau van cortisol verlagen, versterken ze de immuniteit gedurende je hele leven.

Autisme

Huisdieren hebben een positief effect op kinderen met autisme of een andere ontwikkelingsstoornis. De zintuigelijke ervaring van het aaien van een dier geeft kinderen rust. Het verzorgen van een dier kan kinderen met ADHD helpen om ergens de aandacht op te vestigen. Ook werd door de American Psychiatric Association opgemerkt dat veel kinderen in aanwezigheid van dieren minder stotteren.

Bron: Livestrong.com

Ook interessant