Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Eet je kat niet meer? Déze eetstoornissen kunnen ook bij huisdieren voorkomen

eetstoornis-huisdier.jpg

Raakt je kat zijn voerbakje al een poos niet meer aan of begint je hond aan alle niet-eetbare spullen in huis? Dan kan dat betekenen dat je huisdier last heeft van een eetstoornis. We leggen je uit welke soorten er zijn en hoe je dit kunt herkennen. 

En wat moet je doen als je huisdier last lijkt te hebben van een eetstoornis? 

Een eetstoornis bij je huisdier: anorexia 

Net als een mens kan ook een huisdier last hebben van een eetstoornis, zoals anorexia of pica. Toch is de oorzaak vaak wel iets anders dan bij mensen. Zo kunnen konijnen, katten en honden last krijgen van anorexia. Dit houdt in dat je huisdier niet wil of kan eten. Dat is dus niet de vorm van anorexia die we bij mensen kennen. Daarbij stopt een persoon met eten, omdat hij of zij niet meer aan durft te komen. Je huisdier heeft dit gevoel niet, maar stopt vaak met eten omdat er fysiek iets aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld iets mis zijn met het gebit, het beestje kan ziek zijn, last hebben van stress of er kan iets mis zijn met het eten. Huisdieren kunnen eten bijvoorbeeld laten staan als ze merken dat het bedorven is. Maar kieskeurige dieren kunnen hun eten ook laten staan omdat ze het niet lekker vinden. 

Om te achterhalen wat de oorzaak is van de mogelijke anorexiaklachten is het dus belangrijk om het gedrag van je huisdier te observeren. Lijkt het dier wel honger te hebben, maar heeft ‘ie pijn? Of komt je huisdier gestrest over? Dan zou dat de oorzaak kunnen zijn. Daarnaast kun je ander voer uitproberen, om te kijken of het daar aan ligt. 

Naar de dierenarts

Heb je het idee dat je huisdier anorexia heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Bij katten ontstaat anorexia namelijk vaak door een onderliggende ziekte. Bij konijnen zijn de darmen zo gevoelig, dat wanneer deze stil komen te liggen, het dier binnen een paar dagen kan overlijden. 

Niet-eetbare spullen eten 

Een andere eetstoornis die zowel bij mensen als huisdieren voorkomt is pica. Dit is een eetstoornis waarbij het huisdier alles wat niet-eetbaar is probeert op te eten. Denk bijvoorbeeld aan spullen van wol, rubber en karton. Zoals je waarschijnlijk wel kan raden is dat niet bevorderlijk voor het spijsverteringskanaal van het beestje. Dit kan namelijk voor verstopping zorgen. Uit een onderzoek van de University of Southampton blijkt dat vooral oosterse kattenrassen gevoeliger zijn voor pica. Uit de studie blijkt dat katten deze eetstoornis vaak in de eerste vier jaar van hun leven ontwikkelen en dat ze in de eerste twee maanden van een verhuizing extra gevoelig zijn voor deze aandoening. Bij honden lijkt pica vooral te ontstaan bij (verlatings)angst, stress en verveling.  

Lees ook: Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Hond blijft maar eten 

Naast helemaal niet meer eten of niet-eetbare spullen willen eten, kunnen honden ook last hebben van Binge Eating Disorder. Dat betekent dat je hond niet stopt met eten, ook niet als ‘ie al vol zit. Dit komt door de voorouder van de hond: de wolf. Je huisdier krijgt elke dag te eten, maar vroeger moesten wolven alles eten wat ze tegenkwamen, omdat ze niet wisten wanneer ze opnieuw een prooi zouden vinden. Sommige honden hebben dit instinct nog.

Het is belangrijk om het overmatig eten van je hond in de gaten te houden. Als het beestje te veel en te snel eet kan dat namelijk leiden tot maagtorsie. Dat is een aandoening waarbij de maag van de hond kantelt. Dit kun je merken wanneer de buik van de hond abnormaal hard aanvoelt, hij hijgt, kwijlt en probeert te kotsen. Neem in dit geval contact op met de dierenarts. Vooral de Deense dog, Duitse herder, Sint-bernard en Golden Retriever zouden volgens onderzoekers extra gevoelig zijn voor een maagtorsie. 

Honden die hun eigen poep eten 

Eet je hond wel eens zijn eigen poep op? Niet heel smakelijk. Dit kan ook een eetstoornis zijn, genaamd coprofagie. Dierenarts Benjamin Hart van de University of California at Davis deed hier onderzoek naar. Volgens Hart zijn het voornamelijk gulzige honden die graag poep eten en heeft dit ook te maken met de voorouders van honden. Wolven houden hun omgeving namelijk vrij van poep, omdat er eitjes van darmparasieten in kunnen zitten. Die kunnen zich binnen twee dagen tot larven ontwikkelen. Omdat de eitjes geen kwaad kunnen, maar de larven wel voorkomt het opeten van de poep wolven een bak ellende. 

Toch kan een hond door zijn eigen poep of die van een andere hond te eten ziek worden. Neem daarom contact op met de dierenarts voor een advies. Het kan zijn dat je hond last heeft van stress, een mineraal- of vitaminetekort, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. 

Bron | Quest, Dierspecialist Berben, Huisdiernieuws, Dierenkliniek Den Heuvel
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant