Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit is de échte reden waarom katten spinnen als ze bij je op schoot liggen

vrouw-met-kat.jpg

Het klinkt zo gezellig, een spinnende kat op schoot. Maar katten spinnen niet om aan te geven dat ze het zo naar hun zin hebben. Spinnen is eigenlijk een signaal om juist met rust te worden gelaten!

In een video legt Metronieuws uit waar dat spinnen van katten vandaan komt. Het blijkt dat ze hiermee het signaal afgeven dat ze geen kwaad in de zin hebben. Dit doen ze als zelfverdediging, om te voorkomen dat andere katten met ze (willen) gaan vechten en gewond zullen raken. Als gewonde kat ben je namelijk niet meer goed in staat om te jagen. In de natuur kunnen katten natuurlijk alleen overleven door op prooien te jagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wolven, doen katten dit in hun eentje. Het is dus van levensbelang om niet gewond te raken!

Spinnen op schoot: dit betekent het

Het spinnen heeft dus, zo legt Metronieuws uit, een ‘conflictvermijdende functie’. Deze gewoonte zit bij katten zo ingebakken, dat zelfs die geluksvogels die bij ons wonen en helemaal niet meer hoeven te jagen voor hun voedsel, het nog altijd doen. Bijvoorbeeld als ze lekker ontspannen bij je op schoot liggen. Een kat is dan niet erg alert op zijn omgeving en dus kwetsbaar, wat ze jou laat weten door te spinnen: hoor eens, ik ben ongevaarlijk, ik zal je niks aandoen, dus je kunt mij ook lekker met rust laten. In dat opzicht maken katten geen onderscheid tussen katten of mensen – allebei kunnen ze een bedreiging vormen. Kennelijk zijn onze huisvrienden minder goed van vertrouwen dan we dachten!

Ook als ze ziek of gewond zijn

Teleurgesteld? Laat dit een kleine troost zijn: wanneer je huisvriend je been een kopje geeft, is dit minimaal een teken dat je been een deel is van zijn territorium. En indirect geeft het spinnen wel aan dat je kat ontspannen is, wat fijn is om te weten. Zonder deze kwetsbaarheid zal hij het immers niet op een spinnen gaan zetten. Daarom spinnen katten ook vaak als ze gewond of ziek zijn, want dan kunnen ze natuurlijk helemaal geen vijandigheid gebruiken.

Nog steeds op je roze kattenwolk? Dit zijn 7 dingen die je doet waar je kat stiekem een hekel aan heeft.

Bron | iStock (foto)

Lees ook

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant