Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Opgelet: dodelijke kattenziekte duikt op in deze delen van Nederland

deze-dodelijke-kattenziekte-duikt-op-in-deze-delen-van-nederland.jpg

In de omgeving Ermelo en Harderwijk is een dodelijke kattenziekte gesignaleerd. Het virus is zeer besmettelijk en kan leiden tot plotselinge sterfte bij katten. 

Zowel binnen- als buitenkatten lopen gevaar om besmet te raken met de dodelijke kattenziekte. 

Dodelijke kattenziekte 

De dodelijke kattenziekte heet ook wel het panleucopenie virus en kun je bij je kat herkennen aan sloomheid, braken, diarree en hoge koorts. Neem bij deze symptomen direct contact op met je dierenarts. De kattenziekte wordt verspreid via de ontlasting , braaksel, traanvocht en speeksel van de kat en overleeft lang op verschillende materialen. Het virus kan hierdoor bijvoorbeeld ook via jouw schoenen of kleding het huis in komen en daarmee ook je binnenkat besmetten. Ook kunnen kattenvlooien het virus overdragen. Vooral katten en kittens die niet gevaccineerd zijn lopen gevaar om deze dodelijke kattenziekte te krijgen. Daarnaast zijn jonge kittens tot zes maanden het meest vatbaar voor de fatale gevolgen van de ziekte. 

Extra inenten 

Mocht je je kat nog niet hebben ingeënt dan adviseren dierenartspraktijken om hiervoor zo snel mogelijk een afspraak te maken. Heb je je kat wel laten vaccineren, maar weet je niet zeker of dit ook tegen deze ziekte is? Controleer dan in het vaccinatieboekje van je kat of deze is ingeënt met de zogenaamde ‘grote cocktail’. Dit kun je zien aan de Tricat-sticker in het boekje of paspoort van je kat. Daarnaast raden dierenartsen, zeker in de omgeving Ermelo en Harderwijk, om kittens extra te laten inenten tegen de ziekte. Dus niet alleen als ze negen en twaalf weken oud zijn, maar ook bij zestien weken. 

Lees ook: Welke planten en bloemen zijn giftig voor katten?

Alleen besmettelijk voor katten

Hoewel je het virus dus wel via je schoenen of ander materiaal op katten kunt overdragen, is deze ziekte niet gevaarlijk voor mensen. En ook als je andere soorten huisdieren hebt hoef je niet te vrezen dat deze hier ook ziek van zullen worden. De kattenziekte is namelijk alleen besmettelijk voor katten. 

Overlevingskans 

Sommige kittens krijgen de kattenziekte al in de baarmoeder waardoor deze al tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overlijden. Overleeft de kitten de geboorte wel, dan heeft deze vaak onderontwikkelde kleine hersenen of een waterhoofd. Toch overleeft zeker 90 procent van de katten die de dodelijke kattenziekte krijgen zelfs met intensieve zorg, medicijnen en quarantaine dit helaas niet. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Dierendokters.nl, de Stentor
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant