Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit doet sigarettenrook met je huisdier

kat.jpg

Meeroken is niet alleen ongezond voor mensen. Ook huisdieren hebben er last van, vooral als de rook eenmaal in vloerbedekking en meubels is gaan zitten. Maar wist je dat zelfs buíten roken slecht voor ze is?

Volgens dierenarts Carmela Stamper van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) krijgen katten, honden en andere huisdieren niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen. Ze krijgen ze óók binnen via hun vacht, doordat de stofjes in meubels en vloerbedekking gaan zitten.

Een likje nicotine

“Net als kleine kinderen, zitten en spelen huisdieren veel op de grond,” vertelt de dierenarts. “Daar verzamelen de schadelijke stofjes zich in stof, tapijten en vloerbedekking. Dieren ademen deze in en krijgen ze op hun vacht.” En wat doen dieren? Juist, die likken zichzelf (en elkaar) schoon. Hierdoor krijgen ze via hun eigen vacht een extra lading nicotine, teer en ander rommel binnen.

Buiten roken ook schadelijk

Zelfs huisdieren wier baasje in een andere kamer of buiten rookt, lopen gezondheidsrisico. Als je rookt, komen er namelijk altijd iets van nicotineresten op je kleding, haar en handen terecht. Als je daarna je kat op schoot neemt of je hond aait, krijgt je huisdier alsnog schadelijke stofjes op zijn vacht. En welke hond likt er niet graag aan de hand van zijn baasje?

Dit kan roken met je huisdier doen

Katten, honden, vogels en zelfs vissen hebben allemaal last van sigarettenrook, maar de gezondheidsklachten verschillen per dier. Zo hebben honden erg gevoelige neuzen en kunnen papegaaien weer last van hun ogen krijgen.

KATTEN
Katten zijn heel schone dieren, ze wassen zichzelf de hele dag door. In een rokershuis kan dit dodelijke gevolgen hebben. Zo hebben katten twee tot vier keer zoveel kans om een agressieve vorm van mondkanker te ontwikkelen. Katten van baasjes die meer dan een pakje per dag roken, lopen daarnaast drie keer zoveel risico om lymfoomkanker te krijgen. Zelfs met chemotherapie of een operatie overlijden de meeste katten met deze kankervorm binnen zes maanden.

HONDEN
Wist je dat de lengte van de neus van een hond bepaalt wat voor klachten hij van sigarettenrook krijgt? Neuzen (ook die van mensen trouwens) fungeren immers als een soort luchtfilter: ze ‘vangen’ stofdeeltjes, pollen en sigarettenrook op, en voorkomen zo dat deze in de longen terechtkomen. Hoe langer de neus, hoe meer stofjes worden tegengehouden, en dit geldt in het bijzonder voor honden.

Honden met lange neuzen (zoals dobermann pinschers en greyhounds) die worden blootgesteld aan sigarettenrook, hebben daarom twee keer zoveel kans om neuskanker te ontwikkelen. Honden met kleine neusjes (zoals beagles en spaniëls) lopen daarentegen weer een groter risico op longkanker.

VOGELS
Vogels zijn zeer gevoelig voor luchtverontreiniging, vooral voor sigarettenrook. Ze kunnen er dezelfde soort ademhalingsproblemen van krijgen als meerokende kinderen. Verder kunnen ze allergieën, oogklachten, vruchtbaarheidsproblemen en nog veel meer gezondheidsproblemen ontwikkelen.

VISSEN
En wist je dat roken zelfs schadelijk is voor vissen? Nicotine, óók uit de rook, lost namelijk heel makkelijk op in water. En nicotine is hartstikke giftig voor vissen. Om te ontdekken hoe giftig precies, stopten onderzoekers een sigarettenpeuk in een aquarium met vissen van twee weken oud. Binnen vier dagen was de helft van de vissen dood. Door één sigarettenpeuk…

Dit kan roken met je longen doen

Zo zien je longen eruit na zestig sigaretten:

Bron | Food & Drug Administration

Ook interessant

Stoppen met roken? Rokers die een elektronische sigaret gebruiken, vallen minder vaak terug in hun oude gewoonte

5 Redenen om te stoppen met roken

7 Dingen die er gebeuren als je stopt met roken

Ook interessant