Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Meer dierenmishandeling tijdens de coronacrisis

dierenmishandeling-tijdens-coronacrisis.jpg

Extra veel wandelen of meer knuffelen nu je baasje altijd thuis is, voor veel huisdieren lijkt die thuisisolatie zo erg nog niet. Toch hebben niet alle dieren het in deze tijd fijn. Het aantal meldingen van dierenmishandeling is sinds het begin van de coronacrisis en de start van de quarantaine flink opgelopen. Volgens deskundigen is dit niet puur toeval, maar is er een verband tussen de toename van dierenmishandeling en de coronacrisis. 

Uit verveling een dier mishandelen, we moeten er niet aan denken. En toch gebeurt het de laatste tijd steeds vaker. 

Meer dierenmishandeling tijdens de coronacrisis 

Misschien is het je de laatste tijd al opgevallen in het nieuws. Er komen steeds meer nare verhalen voorbij die met dierenleed te maken hebben. Van een geblokkeerde ingang van een vogelhuisje, waardoor een koolmeesje overleed, een vastgebonden hond met dichtgeplakte snuit, tot een doodgeschoten ooievaar. Het is slechts een greep uit al het dierenleed dat de afgelopen tijd wordt gemeld. Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling legt aan EditieNL uit dat deze toename van dierenmishandeling mogelijk verband houdt met de verveling en frustratie waar veel mensen, door de coronacrisis, mee te maken krijgen. 

Meer huiselijk geweld, ook op dieren 

Door de coronacrisis zijn mensen meer thuis, dat leidt naast verveling ook tot meer irritaties. Al eerder bleek dat ook het huiselijk geweld de afgelopen tijd is toegenomen. En ook dieren worden hier slachtoffer van. Mensen uiten hun opgekropte emoties op agressieve manier op hun huisdieren. Daarnaast ziet het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling dat verveling bij kinderen ook zorgt voor meer dierenmishandeling. Ze gaan de natuur in en halen streken uit, waar dieren het slachtoffer van worden. Naast fysieke dierenmishandeling worden ook meer dieren gedumpt, doordat ze mogelijk besmet kunnen raken met het coronavirus, of omdat mensen in deze tijd uit verveling een huisdier nemen.

Lees ook: Waarom je goed moet nadenken als je nu een huisdier neemt

Meer vissen 

De coronacrisis zorgt er ook voor dat we meer tijd hebben om nieuwe hobby’s uit te oefenen. Zo zijn veel mensen gaan vissen. Gerrit Boom van de Dierenambulance vertelt aan EditieNL dat dat zorgt voor veel rotzooi, zoals vissersdraden met haken eraan. Hierin komen vogels vast te zitten, waardoor hun pootjes afknellen of waardoor ze ontstekingen oplopen. Sommige vogels moeten hierdoor zelfs worden laten ingeslapen. 

Dierenartsen moeten extra alert zijn

Naast dierenmishandeling in de natuur, zijn ook huisdieren dus vaker het slachtoffer van geweld. Volgens Endenburg kunnen er maar weinig daders worden opgepakt, omdat de mishandeling vaak in huis gebeurt. Daarom roept ze dierenartsen op om zeker in deze tijd extra alert te zijn en om bij vermoedens een melding te maken bij het expertisecentrum. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTLNieuws
Beeld | iStock

Ook interessant