Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Ouderen én hun huisdieren helpen? De Dierenbescherming zoekt ‘dierenbuddy’s’ 

huisdier-ouderen.jpg

Of het nou gaat om een hond, kat, vogel of konijn: huisdieren hebben een positief effect op de lichamelijke en mentale gezondheid van mensen. Maar toch moeten veel ouderen en chronisch zieken vaak afstand doen van hun trouwe vriendje, omdat ze door allerlei ongemakken niet meer in staat zijn om voor het beestje te zorgen.

Gelukkig heeft de Dierenbescherming daar nu wat op bedacht. Met het project ‘Dierenbuddy’ willen ze ervoor zorgen dat ook deze groep mensen nog lang van hun huisdier kunnen genieten.

Dierenbuddy

Door de veranderende zorg, blijven kwetsbare ouderen steeds langer zelfstandig wonen. Met als gevolg dat de zorg voor hun huisdieren steeds problematischer wordt. Twaalf jaar geleden begon de Dierenbescherming daarom met een kleinschalig project, waarbij vrijwilligers (de dierenbuddy’s) af en toe bij ouderen en chronisch zieken langs gingen om te helpen met de zorg voor hun huisdier. Bijvoorbeeld door even met de hond te gaan wandelen of door te helpen met het verschonen van het konijnenhok of de kattenbak. Ook gaan de dierenbuddy’s met het huisdier naar de dierenarts als er sprake is van gezondheidsklachten van het diertje.

Groot succes

Inmiddels is het project zo’n groot succes geworden, dat de Dierenbescherming het project heeft uitgebreid tot andere steden. Naast Utrecht zijn er daarom nu ook dierenbuddy’s in tien andere gemeenten, waaronder in Rotterdam, Enschede en Amsterdam. De dierenbescherming hoopt het project dit jaar nog verder uit te breiden en zoekt daarom hard naar vrijwilligers in andere steden.

Aandacht voor huisdier én ouderen

De Dierenbescherming hoopt dat het project zowel een positief effect heeft op de daadwerkelijke eigenaar van het huisdier, als de vrijwilliger. Op deze manier kan iemand die wel van dieren houdt, maar zelf niet de ruimte heeft, tijd doorbrengen met het dier. Wel wordt van de dierenbuddy verwacht dat hij of zij ook de nodige aandacht geeft aan de oudere. “We willen niet dat de vrijwilliger binnenkomt, zijn klus klaart en weggaat. Aandacht voor de bewoner is net zo belangrijk als aandacht voor het dier”, zegt Jan Jolij van de Dierenbescherming tegen de Provinciale Zeeuwse Courant.

Aan de slag als dierenbuddy of zoek je er zelf een? Je kunt je daar hier voor aanmelden bij de Dierenbescherming.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Nationale Zorggids, PZC
Beeld | iStock

Ook interessant