Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dierenbescherming slaat alarm: ‘Laat je huisdier vaccineren’

vaccinatiegraad-huisdieren-ver-onder-peil-margriet.jpg

Net als dat wij bepaalde vaccinaties nodig hebben om te voorkomen dat we besmettelijke ziektes krijgen, is dat voor huisdieren niet anders. Toch is de vaccinatiegraad onder huisdieren zorgwekkend laag. De Dierenbescherming roept mensen daarom met klem op om hun huisdier te laten vaccineren. En niet slechts één keer.

De vaccinatiegraad is onder normale omstandigheden al laag, maar omdat veel mensen tijdens de coronapandemie een huisdier hebben aangeschaft, is de verwachting dat de vaccinatiegraad alleen maar nog meer daalt.

Dieren en vaccinaties

“Dit kan leiden tot ellende voor dier en mens, maar ook voor de asielen die gedumpte en gevonden dieren opvangen én vaccineren”, zo schrijft de Dierenbescherming in een persbericht. Op dit moment is slechts 55 procent van de honden, 25 procent van de katten en 16 procent van de konijnen in ons land gevaccineerd, en dat is zorgwekkend: door de lage vaccinatiegraad én de import van dieren uit het buitenland, komen namelijk virussen terug die we al langere tijd niet in Nederland hebben gezien.

Lees ook:
Wat moet je doen als je denkt dat je huisdier het coronavirus heeft?

Onwetendheid, angst en kosten

Maar waarom laten sommige mensen hun huisdieren dan niet vaccineren? Volgens de Dierenbescherming speelt onwetendheid een grote rol, maar ook angst voor bijwerkingen en de kosten van vaccinaties. En dat terwijl dieren écht ernstig ziek kunnen worden als ze bepaalde vaccinaties niet krijgen. Sterker nog: ze kunnen er zelfs aan overlijden. En dit geldt ook voor dieren die zelden of nooit naar buiten gaan. Je kunt als mens namelijk gemakkelijk een virus mee naar binnen nemen via je schoenen of jas. En daarnaast zijn er ook nog virussen die zich via de lucht verspreiden. Alleen door je huisdier te vaccineren kun je voorkomen dat hij of zij ziek wordt.

Hoe vaak en hoeveel vaccinaties hebben huisdieren nodig?

Over het algemeen hebben honden, katten én konijnen jaarlijks gemiddeld één vaccinatie nodig om ze te beschermen tegen veelvoorkomende en gevaarlijke ziektes. Pups en kittens hebben in de eerste twaalf weken zelfs meerdere vaccinaties nodig. Voordat je huisdier een prik krijgt, voert de dierenarts ook altijd nog een gezondheidscheck uit om te kijken of je dier ziek is. Als dit het geval is, mag hij of zij namelijk niet gevaccineerd worden. Maar deze gezondheidscheck is natuurlijk ook belangrijk om vroegtijdig ziektes of fysieke problemen op te sporen.

Bron | Dierenbescherming
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant