Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dierenasiels waarschuwen voor kattenziekte

kat.jpg

Kattenhouders opgelet, dierenasiels in Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn waarschuwen voor een uitbraak van de besmettelijke kattenziekte. De ziekte kan dodelijk zijn voor kittens. Diverse jonge katten kampen inmiddels met de ziekte, zo meldt nu.nl.

“Het gebeurt niet vaak dat de ziekte in Nederland wordt geconstateerd,” zegt een woordvoerder van het Dierenasiel Amsterdam. In de hoofdstad zijn inmiddels vijf jonge katten overleden als gevolg van de kattenziekte.

Maag- en darmproblemen

De ziekte veroorzaakt bij jonge katten maag- en darmproblemen, vaak met de dood als gevolg. “Veel katten zijn ingeënt, maar onder dieren waarbij dat niet het geval is, verspreidt de ziekte zich heel snel.”

Ook de Vereniging Kattenzorg Den Haag en dierenartsen in Alphen aan den Rijn luidden vorige week de noodklok over de kattenziekte.

Diarree en koorts

De kattenziekte verspreidt zich niet alleen via direct contact, maar kan ook via de lucht, vlooien en schoenen worden overgedragen op andere katten. Het virus tast de witte bloedcellen aan: katten die ziek worden, krijgen last van diarree en koorts. Kwetsbare kittens overlijden vaak al kort na de besmetting.

Advies: inenten

De dierenorganisaties in Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn adviseren katten- en poezeneigenaars hun huisdier te laten inenten tegen de ziekte. Katten die staan ingeschreven bij een dierenarts, krijgen doorgaans elk jaar een herinnering voor een nieuwe inenting. Maar volgens de artsen zijn veel eigenaren laks met het enten, omdat zij het onnodig of duur vinden.

Metro bericht dat er in 2013 ook al sprake was van een uitbraak van de kattenziekte. Hieraan zijn honderden katten overleden.

bronnen: nu.nl en Metro

Zin in leuk nieuws over katten?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant