Dierenarts waarschuwt hondenbezitters voor dodelijke dierenziekte
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dierenarts waarschuwt hondenbezitters voor dodelijke dierenziekte

dierenziekte.jpg

Een Limburgse dierenarts heeft op Facebook een waarschuwing geplaatst voor hondenbezitters: er is sprake van een dodelijke ziekte die zich net over de grens met Duitsland voordoet.

Hoewel de ziekte vooralsnog alleen bij vossen is aangetroffen, kan het virus bij honden leiden tot een dodelijke hersenvliesontsteking.

Verkoudheidsverschijnselen

Hondenbezitters krijgen het advies om de vaccinaties van hun viervoeters goed te controleren, omdat het virus te boek staat als zeer besmettelijk. De zogeheten ziekte van Carré leidt eerst tot verkoudheidsverschijnselen bij de hond, die kunnen uitgroeien tot longontsteking, maag- en darmproblemen en aantasting van het zenuwstelsel. Dit laatste heeft vaak de dood tot gevolg.

Besmetting

Besmetting gaat meestal via contact met een dier dat het virus bij zich draagt, maar kan ook op onschuldiger wijze plaatsvinden zoals het spelen met een speeltje waarmee een besmette hond heeft gespeeld. In de natuur kan besmetting al optreden door in contact te komen met een tak of boomstronk waarmee een besmette vos ook in aanraking is geweest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant