Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit moet je doen als je een dier hebt aangereden

dier-aangereden.jpg

Ineens springt er een kat, hond of zelfs hert voor je auto. Je trapt hard op de rem, maar het is te laat… Je hebt het arme dier aangereden. Kan gebeuren, maar weet jij wat je dan precies moet doen?

In elk geval niet doorrijden, want wat veel mensen volgens de Dierenambulance niet weten is dat er een meldingsplicht geldt als je een dier hebt aangereden.

Dier aangereden? Dan heb je een meldingsplicht

Heb jij weleens een dier aangereden? Hartverscheurend, maar zo’n ongeluk kan nu eenmaal gebeuren. Het is vooral ook belangrijk wat je daarna doet. Helaas rijden sommige mensen gewoon door. Daarmee overtreden ze een belangrijke regel. Als er een dood dier op de weg ligt, moet je hier melding van maken. Wat voor dier het ook is. Wees gerust, je hoeft niet bang te zijn dat je gestraft wordt voor het feit dat je per ongeluk een dier aanreed. Maar het is wél verkeerd als je bewust een onveilige situatie op de weg en een gewond dier achterlaat.

Bel 114 of de politie

Breng jezelf ten eerste veilig aan de kant, als dat kan. Als je een kat, hond of ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, moet je 114 bellen. Dit is het landelijk meldpunt voor dieren in nood, die de dierenambulance voor je kan inschakelen. Die kan het dier hopelijk redden en de eigenaar achterhalen. Rijd je een wild dier zoals een hert of zwijn aan buiten de bebouwde kom? Dan moet je de politie bellen via 0900-8844. In beide gevallen geldt: hoe eerder de hulpdiensten erbij zijn, hoe groter de kans dat het dier het overleeft. Om onnodig lijden te voorkomen, is het ook belangrijk dat het dier snel kan worden ingeslapen. En de eigenaar wil natuurlijk weten wat er met z’n dier is gebeurd.

Lees ook:
Heb je huisdieren, maar geen tuin? Zo maak je je balkon diervriendelijk

Schadevergoeding

Weet dat jij niet de zorgkosten van het dier hoeft te betalen. Dat ligt bij de verzekering van het baasje, de eigenaar van bijvoorbeeld de manege of boerderij of de verantwoordelijke over het gebied waar het dier losliep. Maar wat nou als jij schade aan je auto hebt door de aanrijding met het dier? Als het een huisdier betreft, is het baasje hier als het goed is voor verzekerd en kun je hem of haar aansprakelijk stellen. Maar een wild dier heeft geen eigenaar. In dat geval kun je als je een beperkt of volledig cascoverzekering hebt de schade vast claimen bij je autoverzekering. Check hiervoor je polisvoorwaarden. Het is in beide gevallen belangrijk om foto’s van de schade aan je auto en eventueel het aangereden dier te hebben.

Boete van 12.000 euro

Op het Britse eiland Jersey wordt sinds deze week nog vele malen strenger opgetreden, specifiek tegen mensen die een kat aanrijden en daar geen melding van maken. Je riskeert daarmee dan een boete van maar liefst 10.000 pond (bijna 12.000 euro). Dit na een online petitie van de Equal Rights for Cats Group, die duizenden bewoners ondertekenden. “Het zou het lijden van katten enorm beperken wanneer zij na een aanrijding snel bij een dierenarts terechtkomen”, aldus de groep. In Nederland hangt die boete je niet boven het hoofd, maar laten we die regel toch wel net zo goed naleven.

Bron | Centraal Beheer, RTL Nieuws, AD
Beeld | Getty

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant