Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Wát? ‘Mogelijk ook coronavaccinatie nodig voor honden en katten’

wat-mogelijk-ook-coronavaccinatie-nodig-voor-honden-en-katten.jpg

Het klinkt misschien bizar, maar volgens een groep wetenschappers zouden ook honden en katten éigenlijk een coronavaccinatie moeten krijgen. Sterker nog: in Rusland is de ontwikkeling van zo’n vaccinatie die huisdieren kan beschermen tegen het coronavirus al begonnen.

Maar waarom moet je trouwe viervoeter volgens deze specialisten ook zo’n prik krijgen? Dat leggen we uit.

Dieren met coronavirus

We weten al dat het coronavirus verschillende dieren ziek kan maken: nertsen liepen het al vaak op, maar ook honden, katten en apen blijken ziek te kunnen worden door covid-19. Wetenschappers van de Britse University of East Anglia (UEA) en de University of Minnesota in de Verenigde Staten denken daarom dat het best mogelijk is dat óók die dieren een rol moeten spelen bij het uitroeien van dit virus. ‘Het is niet ondenkbaar dat een coronavaccinatie voor huisdieren zoals honden en katten nodig is om de verspreiding van het virus stop te zetten’, zeggen zij in hun studie.   

Coronavaccinatie voor honden en katten

Cock van Oosterhout, professor in evolutionaire genetica op de UEA, zegt dat er meerdere bewijzen zijn dat honden en katten het coronavirus op kunnen lopen. Bewijzen dat zij het ook weer terug kunnen geven zijn er echter nog niet. Toch zegt hij tegen Metro UK dat het goed zou zijn om een coronavaccinatie voor honden, katten en andere huisdieren te ontwikkelen. Al is het maar uit voorzorg. “Als maatschappij moeten we ons voorbereiden op alle mogelijkheden als het komt tot Covid-19”, zegt Van Oosterhout. “En de beste manier om dat te doen, is volgens mij door ook een vaccinatie voor dieren te ontwikkelen.”

Mutaties onder dieren

Een directe dreiging vormen huisdieren op dit moment gelukkig niet; je kunt ze dus met een gerust hart lekker blijven knuffelen. Maar als het coronavirus grootschalig verspreidt onder dieren, kan er wel een risico ontstaan. Dat zit ‘m vooral in de mutaties. Als een virus zich van dier tot dier verspreidt, kunnen er kleine verschillen opduiken, net als we nu zien bij de coronamutaties die in mensen ontstaan. Maar bij dieren kunnen die veranderingen groter zijn, waardoor er eigenlijk een nieuw soort van het coronavirus ontstaat. Als dat virus vervolgens van dieren naar mensen verspreidt, kunnen zij door het gemuteerde coronavirus weer ziek worden. Dan zijn we dus terug bij af en begint de pandemie volgens de wetenschappers weer opnieuw. Door honden, katten en andere veel voorkomende dieren een coronavaccinatie te geven, hopen ze dit te voorkomen.

Lees ook:
Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?

Nog niet op de planning

Het is overigens niet zo dat mensen met honden of katten binnenkort een uitnodiging voor een coronavaccinatie voor hun huisdier op de mat zullen hebben liggen. Momenteel staat zo’n coronavaccinatie niet op de planning, en het is ook nog onduidelijk of die er daadwerkelijk zal komen. De ontwikkelaar van het Russische coronavaccin voor dieren zegt dat er interesse getoond is vanuit de Europese Unie, maar doet verder nog geen uitspraken. In Nederland lijkt de focus voorlopig in ieder geval nog te liggen op het vaccineren van mensen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metro UK, Forbes
Beeld | Getty Images

Ook interessant