Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Pas op dat je hond déze 3 dingen niet eet tijdens een herfstwandeling

pas-op-met-hond-in-bos.jpg

Het bos is extra prachtig in de herfst. Langzaam dwarrelen de goud-gele en rode blaadjes van de bomen naar beneden. Maar voor je hond, is het juist nu oppassen geblazen. 

In de herfst is de kans groter dat je viervoeter een vergiftiging oploopt.

Oppassen voor eikels

In de herfst wordt de grond, zeker in het bos, bedolven met eikels, eikenbladeren en kastanjes. Onze trouwe viervoeters zijn er dol op om hier even mee te spelen. Ook andere dieren, zoals paarden, vinden het heerlijk om erop te kauwen. Hoe onschuldig dit ook lijkt, niets blijkt minder waar te zijn.

Braken en andere gezondheidsklachten

Wanneer honden (of paarden, geiten of schapen) op eikels, eikenbladeren of kastanjes kauwen, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen in het maag-darmkanaal. Al helemaal als ze het ook daadwerkelijk doorslikken, wat verstopping kan veroorzaken. Verschijnselen hiervan zijn dat ze gaan braken, diarree krijgen, veel plassen en weinig eetlust hebben. Deze klachten ontstaan meestal binnen één tot zes uur na het eten, maar let op: ze kunnen ook pas twee dagen later optreden.

Giftig tannine

In deze ‘herfstvruchten’ zit het stofje tanninezuur, dat op de lange termijn voor nierschade kan zorgen. In jonge eikels, die je kunt herkennen aan hun groene kleur, zit er nog extra veel van dit stofje. De oudere, bruine exemplaren zijn iets minder gevaarlijk. Herken je de genoemde klachten bij je hond na een wandeling in het bos? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Levensbedreigende situatie

Wanneer er niet meteen wordt ingegrepen, kan het een levensbedreigende situatie vormen voor je hond. Zodra de nieren aangetast worden, wordt de kans namelijk groter en groter dat je viervoeter eraan overlijdt. Mocht je een eiken- of kastanjeboom in de tuin hebben staan, zorg er dan voor dat je de gevallen eikels en kastanjes opruimt. En let in het bos extra goed op wat je hond in z’n mond neemt.

Bron | De Dierenbescherming, dierenapotheek.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant