Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó herken je blaasgruis bij je kat (en hiermee is het te behandelen)

zo-herken-je-blaasgruis-bij-de-kat-en-dit-doe-je-eraan.jpg

Als je kat blaasgruis heeft, betekent dat dat er kleine kristallen in de urine van je huisdier zitten. Het is een zeer vaak voorkomende aandoening bij deze huisdieren, maar kan wel ernstige gevolgen hebben.

Gelukkig is blaasgruis vaak goed te behandelen, zodat de kat zich binnen no-time weer beter voelt.

Blaasgruis bij de kat

Blaasproblemen komen bij katten (helaas) veel voor: zowel poezen als katers krijgen er in hun leven bijna altijd wel een keer mee te maken. Blaasgruis is één van de meest voorkomende blaasklachten bij de kat. We spreken van blaasgruis als er kleine kristallen gevormd worden in de blaas van de kat, die samen gruis vormen. Blaasgruis ontstaat meestal door een veranderde chemische samenstelling van urine, meestal doordat er te veel mineralen in de blaas van de kat zitten, zoals kalk, fosfor of magnesium.

Blaasgruis komt zowel bij katers voor als bij poezen, maar meestal is het ernstiger bij katers. Poezen hebben namelijk een korte en wijde plasbuis, waardoor ze blaasgruis gemakkelijker kunnen uitplassen. Katers hebben een langere en nauwere plasbuis, waardoor verstoppingen kunnen ontstaan. De kat kan door de blaaskruis dan niet meer plassen, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Oorzaak van blaasgruis bij de kat

De exacte oorzaak van blaasgruis bij de kat is nog niet bekend; we weten dus niet waarom ze er zo vaak last van hebben. Wat wél duidelijk is, is dat sommige factoren de kans op blaasgruis vergroten. Dat zijn onder andere:

 • Overgewicht
 • Te weinig beweging voor de kat; vooral bij binnenkatten wordt dit gezien
 • Genetische aanleg
 • Bepaald kattenvoer met hoge hoeveelheden zout
 • Stress of angst bij de kat; dit zorgt ervoor dat ze bepaalde stofjes aanmaken die de kans op blaasgruis vergroten.

Lees ook:
Een kitten ontvlooien: zo doe je dat veilig

Symptomen van blaasgruis

De symptomen van blaasgruis bij de kat, zijn ongeveer gelijk aan die van een blaasontsteking van je huisdier. Daardoor kan het soms lastig zijn het verschil tussen de twee te herkennen; helemaal omdat ze ook vaak samen voorkomen. De volgende klachten kunnen wijzen op blaasgruis:

 • Vaak kleine beetjes plassen
 • Bloed bij de urine
 • Een afwijkende geur van de urine
 • In huis plassen terwijl de kat dat anders niet doet
 • Pijn bij het plassen, miauwen tijdens het urineren
 • In de kattenbak gaan liggen
 • Rusteloosheid
 • Bij katers: veel aan het geslachtsdeel likken

Naar de dierenarts

Herken je de symptomen van blaasgruis bij jouw kat? Neem dan contact op met de dierenarts. Het is namelijk belangrijk om vast te stellen hoe ernstig de klachten zijn en om welke soort blaasgruis het gaat bij jouw huisdier. Er zijn namelijk verschillende soorten, die een andere behandeling nodig hebben.

De belangrijkste en meest voorkomende vormen van blaasgruis bij de kas zijn struviet (voornamelijk bij jonge katten) en oxalaat (vooral bij oudere katten). De dierenarts kan door middel van urineonderzoek of een echo vaststellen of je kat blaasgruis heeft en om welke soort het gaat.

Is er geen verstopping en gaat het om struviet, dan krijgt de kat vaak speciale dieetvoeding om de blaasgruis op te lossen.  Dat duurt zo’n vijf à zes weken, waarna het dier speciale voeding krijgt om te voorkomen dat hij of zij opnieuw dezelfde klachten zijn. Bij oxalaat kan een speciale katheter of operatie nodig zijn om de blaasgruis te verwijderen, waarna ook een speciaal dieet volgt. Plast je kater helemaal niet meer? Dan kan er sprake zijn van een verstopping van de urinebuis. Dit is een noodgeval, neem dan dus direct contact op met een (spoed)dierenarts.

Hoe voorkom je blaasgruis bij je kat?

Als je dier weer beter is, wil je natuurlijk het liefst voorkomen dat je kat opnieuw blaasgruis krijgt. Hoe doe je dat? Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar déze tips verkleinen de kans:

 • Zorg voor een schone kattenbak: katten houden er niet van om op een vieze bak te gaan, dus kunnen daarom hun plas ophouden. En dat zorgt ervoor dat de kristallen zich makkelijker kunnen vormen.
 • Drinkwater is heel belangrijk; zorg dat je kat daar altijd voldoende van heeft. Sommige katten drinken liever uit een drinkfonteintje, dus dat is een goede optie als jouw huisdier weinig drinkt. Ook kun je eventueel blikvoer geven, omdat dit veel vocht bevat.
 • Kies voor een voer met minder zouten, want dat verkleint de kans dat je kat blaasgruis krijgt. Je dierenarts kan je hierover voorlichten.

Bron | Dierenziekenhuizen, Voor Mijn Dier
Beeld | Getty Images

Ook interessant