Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Een beugel voor je hond? Dit moet je weten over tandverzorging van je viervoeter

close-up-shot-of-male-hand-brushing-teeth-of-his-dog-in-the-bathroom.jpg

Het is voor ons heel normaal om elk half jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Sommige mensen gaan zelfs om de drie maanden naar een mondhygiënist. Maar hoe zit het eigenlijk met de tandverzorging van je viervoeter? Volgens dr. Henriëtte Booij-Vrieling, Europees specialist veterinaire tandheelkunde en werkzaam bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren Utrecht, hebben honden die zorg ook gewoon nodig: van gebitsverzorging tot aan een beugel.

En veel eigenaren weten dat niet.

Tandverzorging kleine en grote rassen

Er is qua tandverzorging wel een verschil tussen kleine en grotere hondenrassen, laat dr. Booij-Vrieling weten. “Kleine hondenrassen zijn meer vatbaar voor ontstekingen van het tandvlees. Poetsen wordt in eerste instantie aangeraden om het tandvlees gezond te houden. Bij grotere rassen zie je in verhouding misschien meer tumoren of afgebroken tanden. Poets je de tanden regelmatig, dan zie je dat soort dingen eerder. Poets je niet, dan vallen dit soort problemen ook minder snel op.” Zo blijkt dus dat het wel degelijk belangrijk is om de tanden van je viervoeter te poetsen.

‘Tandvleesontsteking’

Helaas brengen hondeneigenaren meestal pas een bezoekje aan de dierenarts als er al iets aan de hand is, bijvoorbeeld als je hond uit z’n bek stinkt of niet meer eet. Met tandenpoetsen kun je die problemen al voor zijn. “Ook het regelmatig uitvoeren van een gebitsreiniging is van belang. Hoe vaak, dat hangt af van het feit hoe snel het dier tandsteen en tandvleesontsteking ontwikkelt”, zegt dr. Booij-Vrieling. “Stinkt het dier uit zijn bek, is het tandvlees teruggetrokken of zie je veel tandsteen, dan weet je eigenlijk al dat de kans groot is dat meerdere tanden al los van de kaak raken.”

Lees ook: 10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Onder narcose

Bij een gebitsreiniging gaat je huisdier wel onder narcose, dus het beestje merkt er niets van. Mochten er dan tanden ongezond zijn dan kunnen die er meteen uitgehaald worden. “Niet alleen de buitenkant, maar juist ook onder het tandvlees moet goed worden schoongemaakt. Een diepe ruimte tussen tand en het tandvlees noem je een pocket.” Zo’n pocket is natuurlijk een feestje voor bacteriën die zich daar gaan ophopen. “Bacteriën geven daar een ontsteking, waardoor de pocket steeds dieper raakt. Met als doel die tand of kies eruit te wippen. Voordat die tanden uitvallen, heb je al een paar stappen overgeslagen.”

Lees ook: Waarom je hond z’n kop schuin houdt wanneer je tegen hem praat

Hondenbeugel

Naast een goede reiniging bestaan er ook daadwerkelijk beugels voor honden. Het is misschien een gek gezicht, maar beugels worden vooral gebruikt als honden een te korte onderkaak ten opzichte van de bovenkaak hebben. “Dan vallen de onderhoektanden binnen de bovenhoektanden, en prikken in het gehemelte”, zegt dr. Booij-Vrieling. Daar kan de hond flink last van krijgen en het kan daar flink gaan ontsteken. Met een beugel kun je ‘de hoektanden naar buiten brengen’.

Stappenplan tandenpoetsen

Het scheelt wanneer je er al jong mee begint zodat de hond er al snel aan leert wennen. Koppel tandenpoetsen altijd aan iets positiefs, zodat je viervoeter er niet angstig door wordt. “Niet doordrammen dus, en ook niet gelijk alles willen poetsen. Doe het in stapjes. Eerst de wangen masseren. Met een vingerborstel enkel de voortanden en hoektanden, en dan langzaam naar achter. Vervolgens probeer je het eens met een tandenborstel. Je hebt speciale tandenborstels voor honden en katten, maar een tandenborstel voor baby’s kan ook goed werken”, laat dr. Booij-Vrieling weten. En let op: gebruik geen mensentandpasta, want daar zit fluoride in. Ga dus naar een dierenwinkel en koop speciale tandpasta voor dieren.

10 signalen of hond gelukkig is

Soms zou je willen dat je hond kon praten, zodat je kunt vragen of ‘ie gezond is of dat er iets mis is. Gelukkig kun je aan een aantal dingen zien of je viervoeter gelukkig is. Benieuwd? Kijk dan hier.

Bron | LINDA.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant