Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dít betekent die ‘schuldige’ blik van je hond (en het is niet wat je denkt)

dit-betekent-die-schuldige-blik-van-je-hond-en-het-is-niet-wat-je-denkt.jpg

Eerlijk is eerlijk, wanneer je hond stout is geweest en hij je die schuldige blik geeft, kun je niet lang boos op ‘m blijven. Maar wist je dat je trouwe viervoeter zich eigenlijk helemaal niet schuldig kan voelen?

Wat betekent die blik dan wel?

Onderzoek

Hondenspecialist Alexandra Horowitz deed onderzoek naar deze schuldige blik. Hieruit is gebleken dat honden helemaal niet kunnen nadenken over wat ze zojuist gedaan hebben. Wij interpreteren de blik van onze hond vaak als ‘schuldig’, omdat we onze eigen veelzijdige emoties projecteren op de dieren. Maar trap niet in die schattige droopy ogen, je hond voelt zich echt niet schuldig over die kapotte schoenen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Schuldgevoel of angst?

Er zit wel een andere betekenis achter die typische blik die honden geven wanneer ze iets verkeerd hebben gedaan. Volgens Horowitz is dit namelijk een teken van angst. Let maar eens op: je hond kruipt een beetje ineen, het oogwit wordt zichtbaar, zijn oren gaan naar achter staan en hij kijkt omhoog. Je hond reageert hierbij op jouw boze gezicht, maar zal niet doorhebben dat ‘ie iets heeft gedaan wat niet de bedoeling was.

Misschien kennen we onze pluizenbollen toch minder goed dan we dachten…

Bron: Welingelichte Kringen 
Beeld: iStock

Ook interessant