Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó maak je van je balkon een echt kattenparadijs

kat-balkon-margriet.jpg

Voor katten is het met dit weer natuurlijk heerlijk vertoeven buiten. Heb jij geen tuin, maar wel een balkon? Dan kun je met een paar kleine aanpassingen je balkon omtoveren tot een heus kattenparadijs.

Hier een aantal handige tips om je balkon katvriendelijk (en veilig) te maken.

Safety first

Katten willen nog weleens een sprong naar een vogel of insect wagen, wat natuurlijk niet veilig is vanaf een balkon. Zeker als je hoog woont wil je zo’n valpartij voorkomen. Gelukkig kun je dit met een kattennet (ook wel balkonnet) doen. Je kunt dit gewoon bij dierenspeciaalzaken en bouwmarkten kopen en ze zijn ook nog eens bijtvast en weerbestendig. Hoe groot je de maaswijdte ervan wilt, hangt af van de grootte van je kat en zijn drang naar avontuur.  

Fijne ligplekjes maken

Als de ruimte van je balkon het toelaat, kun je voor je kat meerdere ligplekjes maken. Zorg er wel voor dat deze in de schaduw liggen, aangezien we straks een warme periode tegemoet gaan. Je kunt ook een krabpaal tegen je raam zetten (dus niet tegen de balustrade van je balkon), zodat je kat een mooi uitzicht heeft en alle indrukken in zich kan opnemen.

Lees ook: dit is waarom katten zo veel slapen

Speelplek

Wat ook heel leuk is, is om een speur- en ontdekkingstocht te maken voor je kat. Zet op verschillende plekken op je balkon wat kattengras en kattenkruid en verstop her en der wat kattenbrokjes. Ook kun je op de grond een soort graafbak maken door wat zand of aarde in een open bak te leggen. Mocht je nu nog de ruimte (en geld) hebben voor een waterfonteintje, dan is dit een echte aanrader. Zeker voor katten die normaal gesproken moeilijke drinkers zijn, is dit een echte uitkomst.

Toegankelijk maken

Zorg er wel voor dat je kat naar binnen en buiten kan gaan wanneer hij dat zelf wil. Je wilt immers niet dat je kat urenlang op een te koud of te warm balkon moet zitten. Als je het niet fijn vindt om de deur open te laten, kun je het beste gebruik maken van een kattenluikje. Dit kun je makkelijk in een balkondeur maken of zelfs in een raam.

M17


Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart voor dieren, Huisdieren.nl
Beeld | iStock

Ook interessant