Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Heb je huisdieren, maar geen tuin? Zo maak je je balkon diervriendelijk

balkon.jpg

Nu de temperaturen omhoog schieten en de zomer echt begonnen is, vertoeven we het liefst uren op ons balkon. Maar soms kunnen deze hoge buitenplekken niet echt een veilige plek voor onze huisdieren zijn. Met deze tips maak je jouw balkon –  hoe hoog ook – helemaal diervriendelijk.

Het is belangrijk dat je balkon goed beschut is en natuurlijk bovenal dat het balkon goed afgeschermd is zodat je huisdier niet tussen de spijlen van het hek kan vallen. Een stijlvolle manier om dit te bewerkstelligen is bijvoorbeeld door het plaatsen van rietmatten of rietschermen, die je tegen de spijlen kunt bevestigen. En dat ziet er ook meteen leuk uit!

Rand verbreden maakt balkon diervriendelijk

Bevestig op de rand van het balkon hangpotten, waar je de meest vrolijke bloemen in kunt zetten. Zo oogt je balkon direct heel gezellig en zomers, maar is de rand ook een stuk breder. Zo voorkom je dat je kat erop springt en onverhoopt naar beneden kan vallen. Zorg ervoor dat de plantenbakken goed bevestigd zijn, zodat ze je kat – mocht het beestje er toch op gaan zitten – goed kunnen houden.

Water

Een bakje water mag ook niet ontbreken, al helemaal als het warm is. Een simpel bakje op de grond is voldoende om je kat of hond veilig een paar uur op het balkon te kunnen laten. Gebruik het liefst geen plastic bakje maar eentje van steen of aluminium en plaats het in de schaduw, zodat het zo lang mogelijk koel en drinkbaar blijft.

Lees ook:
Een moestuin op het balkon beginnen? Dit wil je weten

Schaduw

Ook schaduw is uiteraard belangrijk, want in de volle zon kan je huisdier al snel uitdrogen of te warm worden. Zorg er dus altijd voor dat je een schaduwplek creëert waar je diertje kan gaan liggen. Dit kan door een leuke parasol te plaatsen, maar ook door een paar grote palmplanten bij elkaar neer te zetten. Zo houd je je huisdier op een stijlvolle manier koel.

Paradijs voor bijen en insecten

Wil je jouw balkon niet alleen diervriendelijk maken voor je eigen huisdieren, maar ook omtoveren tot een paradijs voor insecten en bijen? Zet er dan veel eenvoudige bloemen met veel stuifmeel neer. Vlinders en bijen hebben de nectar van de bloem nodig. Bijen houden ook van kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook. Dus als je het leuk vindt een klein kruidentuintje aan te leggen, doe je jezelf én de bijen er een plezier mee. 

Bron | Dierenbescherming
Beeld | Getty Images

Ook interessant