Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó adopteer je een nieuwe huisgenoot uit het asiel

houd-hier-rekening-mee-als-je-nieuwe-huisgenoot-uit-asiel-gaat-adopteren.jpg

Op zoek naar een nieuwe huisgenoot? In het asiel zitten veel leukerds te wachten, maar het kiezen van het juiste beestje kan nog een hele klus zijn. Het doel is immers om ‘m heel lang bij je te houden.

Met deze tips kom je een heel eind en vind je een maatje voor het leven.

1. Het juiste dier

Zoek een dier dat aan je verwachtingen voldoet. Wil je bijvoorbeeld dat hij of zij sociaal is, actief of lekker bij je komt liggen? Kijk ook wat bij jou en in je leefsituatie past. Woon je bijvoorbeeld in een flat, heb je een druk gezin met kinderen of al andere huisdieren? Jouw leefsituatie is heel bepalend voor wat voor soort beestje het beste bij jou past. En iemand vertrouwen op zijn lieve snoet is dus geen goed idee.

2. Informatie over het beestje

Laat je goed informeren door het asiel. Waar komt het dier vandaan? Waar houdt hij of zij van? En wat zijn de karaktertrekken? Wanneer je dit weet, kom je niet voor bijzondere verassingen te staan zodra je nieuwe huisgenoot bij jou thuis is. Gelukkig kun je al veel informatie vinden bij het asiel en wellicht krijg je ook al informatie over wat voor omgeving hij/zij gewend is.

3. Slaap er een nachtje over

Beslis niet direct na de eerste ontmoeting, maar ga meerdere keren op bezoek. Een dier adopteer je namelijk voor een heel leven. Mocht je het dier adopteren en het is toch écht geen match, dan kun je in Nederlandse dierenasiels bij uitzondering het dier terugbrengen. Maar houd in gedachten: het dier moet net zo erg aan jou wennen als jij aan hem of haar, dus heb geduld en geef het de tijd.

4. Controleer alles

Vraag om een gezondheidsverklaring en het medisch dossier. Wanneer het dier al wat ‘mankementen’ heeft zoals artrose, kom je niet voor verassingen te staan. Ook weet je of een huisdierenverzekering handig is.

5. Een bekend geurtje

Vraag of je iets uit het asiel mag meenemen waar een bekend geurtje aan zit. Zo heeft het dier iets vertrouwds bij zich. Dit zal ook helpen om sneller te wennen thuis en zo kunnen jullie elkaar nog sneller goed leren kennen.

Een deel van dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-11. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.


Beeld | iStock

Ook interessant