Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom apporteren gevaarlijk kan zijn voor je hond

beagle-dog-fun-in-garden-outdoors-run-and-jump-with-ball-towards-camera.jpg

Heb jij ook zo’n enthousiaste hond die uren achter een bal aan kan rennen? Pas dan wel op: ze hebben misschien ontzettend veel pijn, maar laten dit niet merken door hun enthousiasme.

Te vaak en te lang apporteren kan daarom gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. Vooral wanneer je zo’n speciale werpstok gebruikt om extra ver te gooien.

Sprintje

Tijdens het apporteren gaan honden van complete stilstand naar een sprintje, waarna ze vervolgens weer keihard in hun remmen moeten om de bal te kunnen vangen. Dat is net zo slecht voor hun lichaam als dat het klinkt: het geeft enorm veel druk op gewrichten, spieren en kraakbeen.

De pijn negeren

Eigenlijk is het een topsport waar atleten jaren voor moeten trainen, en we vragen honden dit (misschien wel) dagelijks te doen. Je merkt doorgaans niet dat al dat rennen en remmen slecht voor ze is, omdat honden zó enthousiast zijn dat ze de pijn negeren. De effecten worden dan pas op lange termijn zichtbaar: honden die te vaak apporteren kunnen jaren eerder overlijden door de gevolgen voor hun gezondheid.

Lees ook
Waarom vóór in de auto zitten extra gevaarlijk is voor een hond 

Opwarming

Wil je toch af en toe een balletje gooien met je hond? Zorg er dan voor dat de spieren van je hond zijn opgewarmd door eerst rustig een rondje met ze te joggen. Let er ook op dat je geen bal gooit op een gladde ondergrond, op het strand of op een heuvelachtig stuk grond, omdat dit extra zwaar is voor de spieren.

Bron| Countryliving.com
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant