Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dierenwelzijnsorganisatie waarschuwt: antivries giftig voor huisdieren

peta-waarschuwt-antivries-giftig-voor-huisdieren.jpg

Het wordt koud in Nederland: vanaf donderdag kan het gaan vriezen. Om je auto te beschermen tegen vriesschade bestaat er antivries. Dat is natuurlijk heel handig, maar volgens dierenwelzijnsorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) wel gevaarlijk voor je trouwe viervoeters. Om deze reden is antivries voor je huisdieren giftig. 

En dit moet je doen bij een vergiftiging. 

Antivries giftig voor huisdieren 

Gaat je kat door weer en wind graag buiten op avontuur of loop je met de hond een rondje in de buurt van auto’s? Wees met het dalende kwik dan extra alert. Veel mensen gebruiken de komende dagen antivries voor hun auto. Dit heeft volgens de PETA een zoete smaak die de dieren aantrekt, terwijl het hartstikke giftig is. Het gaat om het hoofdbestanddeel ethyleenglycol dat in veel antivriesmiddelen zit. Al bij een kleine hoeveelheid kan je huisdier vergiftigd worden.  

Vergiftiging herkennen

De eerste symptomen van een antivriesvergiftiging bij je huisdier zijn braken, veel plassen, veel drinken, sloomheid en het kan lijken alsof je viervoeter dronken is. Vaak treden deze klachten al binnen de eerste dertig minuten op. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts bij een vergiftiging, want het kan ernstige blijvende nierschade bij je huisdier opleveren. Ook kan de antivries je huisdieren bij niet tijdig ingrijpen fataal worden. 

Lees ook: Op deze vijf dingen moet je extra letten bij je kat in de winter

Wees alert

Het is dus oppassen geblazen als je huisdier rond een auto snuffelt. Let vooral op kleine plasjes rondom een oprit, auto of garage en controleer of je huisdieren tijdens de wandeling antivries op hun poten hebben gekregen en maak deze schoon, voordat ze deze zelf schoon likken. Als je zelf antivries gebruikt, let dan goed op dat je niet morst, dat je de dop weer stevig vastdraait en dat je het op een plek bewaart waar je huisdieren niet bij kunnen komen. 

Ook gevaarlijk voor vogels

Voor zowel honden als katten is antivries giftig. Toch zijn het vooral katten die het meeste risico lopen op een vergiftiging, omdat deze vaak zelfstandig op pad gaan en zich tussen geparkeerde auto’s voortbewegen. Maar ook voor vogels kan antivries dodelijk zijn. Een dierenarts van Dierenkliniek Rotterdam vertelt dat er mensen zijn die bij het vogelvoer een beetje antivries doen, zodat de vogeltjes buiten niet bevriezen. En hoewel ze er inderdaad niet van bevriezen, is de kans wel groot dat ze vervolgens door een vergiftiging alsnog overlijden. De dierenarts raadt dit dan ook ten sterkste af. 

Als je vogels toch een handje wil helpen in de koude maanden kun je het beste een vette hap voor ze achterlaten, zoals een vetbol (zonder netje), zonnebloempitten of zwarte zaden. Ook een nestkatje in de tuin willen sommige vogels in de winter nog wel eens gebruiken om warm te blijven.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | Hart van Nederland, De Havenloods, Dierenkliniek de Arker, de Vogelbescherming
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant