Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Allergisch? 20 hondenrassen die weinig of geen haar verliezen

hondenrassen-geen-haar-verliezen.jpg

Als je allergisch bent voor honden, maar wél dol bent op deze harige viervoeters, dan baal je natuurlijk. Gelukkig zijn er een aantal hondenrassen die de kans op een allergische reactie minimaliseren, omdat ze geen of weinig haar verliezen.

Bonus: ze zijn ook allemaal heel schattig.

Wat is een hondenallergie?

Veel mensen denken dat je bij een hondenallergie niet tegen de haren van een hond kunt. Dit is niet waar. De allergische reacties worden veroorzaakt door allergenen: dode huidcellen, urine, speeksel en pollen. Het probleem is dat deze dingen in het haar van honden blijft hangen, en erger nog: in huis, als honden veel haar verliezen. Daarom kunnen mensen met een hondenallergie vaak beter tegen honden die geen haar verliezen. Zolang je de hond goed schoonhoudt, heb je weinig last van de allergie.

Weinig haarverlies vs. hypoallergeen

Hondenrassen waarvan wordt gezegd dat ze geen haarverlies hebben, hebben ook altijd een klein beetje haarverlies. Maar die honden verliezen wel een stuk minder haar dan normale rassen. Dat is niet alleen fijn voor mensen met een allergie, maar het scheelt ook een heleboel stofzuigwerk. Win-win. En hoe zit het dan met hypoallergene honden? Die hebben een vacht die weinig tot geen allergenen vasthoudt en daarom nóg minder allergische reacties veroorzaakt.

Hondenrassen die geen haar verliezen of hypoallergeen zijn

Helaas is er geen enkel hondenras dat honderd procent hypoallergeen is. Maar een aantal van de onderstaande rassen komt aardig in de buurt, omdat deze hondenrassen weinig of geen haar verliezen óf geen allergenen vasthouden.

peruaanse naakthond
Peruaanse naakthond

Naakthonden (hypoallergeen)

Een beetje een inkoppertje natuurlijk, maar naakthonden hebben geen haar en houden daardoor geen allergenen vast. Er zijn veel verschillende naakthonden, van groot tot klein. Zo zijn er bijvoorbeeld de Mexicaanse naakthond, de Chinese naakthond, de Amerikaanse naakthond en de Peruaanse naakthond. Die eerste drie zijn klein tot middelmaat, die laatste is groot. En die ziet er ook zo stoer uit dat je je ’s avonds op straat niet onveilig hoeft te voelen. Belangrijk puntje: naakthonden hebben in de zomer wel zonnebrand nodig.

basenji
Basenji

Basenji (hypoallergeen)

Dit hondenras heeft een zeer korte vacht én houden zichzelf net zo goed schoon als katten, waardoor ze weinig allergenen vasthouden. Dit ras is wel dol op beweging, dus als je in een klein appartement woont, past dit ras misschien iets minder goed bij je.

 Bedlingtonterriër
Bedlingtonterriër

Bedlingtonterriër en Kerry Blue-terriër (geen haaruitval)

Deze leuke hondjes met gekrulde vacht verliezen dan misschien geen haar, maar het groeit wel enorm snel en ze zullen dus maandelijks een bezoekje aan de trimmer moeten brengen. Door het vriendelijke karakter zijn beide perfecte gezinshonden..

Lees ook: Déze hondenrassen kunnen het goed met katten vinden

Irish soft-coated wheaten terrier
Irish soft-coated wheaten terrier

Irish soft-coated wheaten terrier (geen haaruitval)

Dit is eigenlijk bijna dezelfde hond als de Kerry Blue-terriër, maar in plaats van gekrulde blauwgrijze haren, heeft dit ras glanzende, lange gouden lokken. En anders dan dat deze volle bos haar doet vermoeden, heb je hier ook geen last van uitval. Maar een borstel zal hier wel nodig zijn.

Yorkshireterriër
Yorkshireterriër

Yorkshireterriër (hypoallergeen)

Ook wel Yorkies genoemd. Deze schattige, kleine beestjes hebben een stuk meer temperament dan je zou denken. Je kunt ‘m met lange manen houden, of een kort koppie geven bij de trimsalon. De twee opties lijken bijna twee verschillende rassen!

Borderterriër
Borderterriër

Borderterriër (hypoallergeen)

We blijven nog even bij de terriërs. Zoals al duidelijk was, hebben terriërs een heel geschikte vacht voor mensen met allergieën, vanwege de dikke, stugge haren en minimale haaruitval. De borderterriër is geen uitzondering.

Spaanse waterhond
Spaanse waterhond

Portugese en Spaanse waterhond (hypoallergeen)

Deze haarbal lijkt op de nachtmerrie van iedereen met een hondenallergie, maar laat je niet misleiden. Hoeveel haar de Spaanse waterhond ook heeft, je zult er weinig last van hebben. Het valt niet uit én hoeft niet eens geborsteld te worden. De Portugese waterhond heeft iets meer haaruitval dan zijn Spaanse buur (en dan met name in de zomer).

Lees ook: 8x zó kun je een foute hondenfokker herkennen

Ierse waterspaniël

Ierse waterspaniël (hypoallergeen)

Ken je dat kapsel dat ieder lid van een rockband in de jaren ’80 had? Dat is precies hoe deze hond eruit ziet. En daar worden we stiekem best wel blij van. Dat de vacht van dit retrokapsel ook nog eens hypoallergeen én waterafstotend is, is een leuke bijkomstigheid.

Bichon Frisé
Bichon Frisé

Havanezer, Maltezer, Bichon Frisé, Shih Tzu, West Highland White Terrier (hypoallergeen)

Deze lijst van kleine, witte hondjes bevat niet alleen een heleboel schattige exemplaren, maar ze zijn ook nog eens hypoallergeen. Win-win! Bij de Maltezer en Shih Tzu zijn een borstel én regelmatige bezoekjes aan de trimsalon een vereiste. Al deze hondjes zijn ideale gezinshonden met een vriendelijk, maar soms pittig karakter. Ze doen in ieder geval niet onder voor hun grote soortgenoten.

Schnauzers
Schnauzers

Schnauzers (hypoallergeen)

Je hebt Schnauzers in het klein, een middelmaatje én groot, dus voor elk wat wils. Ze zijn tevreden met een regelmatige borstelbeurt, verliezen nauwelijks haar en houden geen allergenen vast. Bovendien zijn deze honden uitermate goede speurneuzen.

Afghaanse windhond
Afghaanse windhond

Afghaanse windhond (hypoallergeen)

Deze honden hebben een kapsel waar mening mens jaloers op kan zijn. Deze luxe, lange lokken zijn een echte eyecatcher, maar komen niet zonder prijs. Bereid je voor op borstel- en wasbeurten, vooral omdat deze vriendelijke hond graag buiten ravot.

Poedels
Labradoodle

Poedels en poedelmixen (hypoallergeen)

Van de miniatuurpoedel tot de koningspoedel, alle maten en soorten binnen dit ras zijn hypoallergeen én ook nog eens extreem slim. Ze hebben energie voor tien en werken graag voor hun baasje. Dat geldt ook voor poedelmixen, zoals bijvoorbeeld de labradoodle (momenteel een van de populairste hondenrassen die geen haar verliezen), goldendoodle of cavapoo.

Affenpinscher
Affenpinscher

Affenpinscher (hypoallergeen)

Dit kleine hondje heeft een hilarisch koppie en lijkt een beetje op een miniatuurversie van Chewbacca in Star Wars. Ondanks zijn grootte is het een ideale waakhond.

Italiaanse windhond
Italiaanse windhond

Italiaanse windhond (hypoallergeen)

Normale windhonden zijn niet hypoallergeen, maar de Italiaanse versie wel. Ze hebben een korte, gladde vacht die vrijwel geen allergenen vasthoudt. Maar ze hebben ook weinig lichaamsvet, dus in de winter hebben ze wel een warme jas nodig.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bronnen | Purewow.com, Allesoverallergie.nl
Beeld | iStock

Ook interessant