Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

5 natuurlijke middeltjes om je hond te kalmeren

hond-kalmeren.jpg

Net als mensen kunnen ook honden zich af en toe heel gestrest en angstig voelen. Het enige verschil is dat je hond dit niet zelf verbaal kan aangeven, wat betekent dat je zijn lichaamssignalen goed in de gaten moet houden. Heb je het gevoel dat je hond in de stress zit?

Probeer dan eens één van deze 5 natuurlijke middeltjes om hem te kalmeren.

1. Supplementen verstopt in een snack

Er zijn tegenwoordig genoeg natuurlijke supplementen verkrijgbaar waarmee je je hond kunt kalmeren. Deze supplementen bevatten vaak valeriaan, een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende werking. Om te voorkomen dat je hond dit supplement weer uitspuugt, kun je het verstoppen in zijn favoriete snack. Zo weet je zeker dat die het kalmerende middeltje binnen krijgt.

2. CBD-olie

Steeds meer mensen zweren bij CBD-olie, maar wist je dat je dit ook voor je hond kunt gebruiken? CBD staat voor cannabidiol en is afkomstig uit hennep. Dit is niet het stofje waar je high van wordt, maar een stof die je zowel fysiek als mentaal kan ondersteunen. Bij een angstige hond kan het een positief effect hebben op zijn zenuwstelsel, de gevoeligheid voor stressfactoren verminderen én zijn nachtrust bevorderen. Het is dan ook zeker het proberen waard. Koop een CBD-olie die geschikt is voor dieren, zodat je zeker weet dat je het juiste product in huis haalt.

Lees ook
Honden ervaren net zoveel stress als hun baasje 

3. Muziek

Zet jij ook weleens een muziekje aan om te ontspannen? Probeer dit dan ook eens voor je hond. Een studie uit 2017 van de Universiteit van Glasgow toont namelijk aan dat muziek stressverlagend voor honden kan werken. Honden die opgesloten waren (en angstig gedrag vertoonden) stopten namelijk met rennen en druk doen zodra er een muziekje op stond. In plaats daarvan gingen ze rustig op de vloer liggen. Verrassend genoeg bleek soft rock- en reggaemuziek het meest effectief te zijn.

4. Aromatherapie

Als honden ergens goed in zijn, dan is het wel in ruiken. Een hond ruikt maar liefst 400 keer beter dan een mens, dus het is helemaal niet zo gek om eens aromatherapie bij je viervoeter te proberen. Door een essentiële olie met rustgevende eigenschappen aan te bieden aan je hond, kun je hem direct kalmeren. Smeer wat olie op je hand en houd deze onder de snuit van je hond. Smeer ook een beetje op zijn vacht zodat je zeker weet dat hij de olie goed kan inhaleren.

5. Masseren en borstelen

Wij mensen weten als geen ander hoe rustgevend en ontspannend een massage kan zijn. Dus waarom zou je je hond niet dezelfde behandeling geven? Ga lekker knus bij je hond zitten en aai hem over zijn hele lijf, terwijl je zachtjes tegen hem praat. Honden vinden het vooral lekker om bij hun borstgebied te worden gemasseerd en boven hun staart, dus sla deze plekjes vooral niet over. Wat ook nog weleens kan helpen is je hond borstelen, sommige honden vinden dit namelijk heerlijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Purewow
Beeld | iStock

Ook interessant