Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

4 tekenen dat je kat verlatingsangst heeft

cat-on-a-bed-feet-of-a-person.jpg

Hoewel jij het liefst de hele dag met je pluizige viervoeter op de bank zit, hebben zij daar vaak niet zo’n behoefte aan. Toch hebben sommige katten er moeite mee als je het huis verlaat. Deze signalen kunnen erop wijzen dat je kat last heeft van verlatingsangst.  

Heeft je kat verlatingsangst en doe je daar niets aan, dan kan het alleen maar erger worden. Daarom is het verstandig om alert te reageren op het volgende gedrag.

Hij vermijdt de kattenbak

Wanneer je kat zijn behoefte doet op allerlei plekken in huis maar níét op de kattenbak, kan dit duiden op verlatingsangst. Vooral plassen op je bed of bank kan erop wijzen dat er iets mis is. Een kat die weigert op de kattenbak te gaan kan ook andere problemen hebben. Maar lijkt het altijd mis te gaan wanneer je van huis bent, dan is de kans groot dat het om verlatingsangst gaat.

Je kat wordt erg vocaal

Katten kunnen allerlei geluiden produceren. Spinnen of een soort ‘getjilp’ wijst op tevredenheid, krollen wijst op pijn. Wanneer je kat klagelijk blijft miauwen of bijna gaat ‘praten’, kan dit betekenen dat hij bang is dat je weggaat.

Kattenkwaad 2.0

Hoewel het natuurlijk een beetje bij katten hoort, kan het toch een teken zijn dat er iets mis is wanneer je kat ineens meer kapotmaakt dan normaal. Heeft een kat verlatingsangst, dan zal hij vaker de meubels en gordijnen aanvallen terwijl je er niet bent.

Obsessieve verzorging

Wanneer katten gestrest zijn, gaan ze zichzelf verzorgen. Op het obsessieve af. Een beetje schoonmaken is dus niet meer dan normaal. Maar als er kale plekken in zijn vacht ontstaan, moet je je toch wel zorgen gaan maken.

Dit kun je ertegen doen

Vermoed je dat je kat last heeft van verlatingsangst? Dan kan het helpen om ’m te filmen terwijl je van huis bent. Je dierenarts kan dan beter bepalen wat het gedrag van je kat betekent.

Verder helpt het om je eigen gedrag aan te passen. Wanneer jij doet alsof er niets aan de hand is als je van huis gaat, zal je kat dat ook denken. Maak van weggaan dus niet iets groters dan het is en begroet je kat niet te enthousiast als je weer thuiskomt. Dan zal hij ook al snel denken: no big deal.

Bron | purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant