Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

12x dit is waarom je zo gelukkig wordt van een kat in huis!

kat.jpg

Wie thuis een of meer van deze gezelligerds heeft, weet het: van een kat kun je heel gelukkig worden. En wel hierom. Twaalf redenen die iedere kattenliefhebber zal herkennen.

Goed voor je hart: op de site van tijdschrift Marie Claire lazen we hoe al wat ouder onderzoek uitwees dat katten stress en een hoge bloeddruk kunnen verminderen en mensen met een kat minder snel aan een hartaanval of hart- en vaatziekte overlijden.

Spinnen is gezond: op diezelfde site lazen we nog iets opvallends. Namelijk dat het spinnen van katten een genezende werking kan hebben, bijvoorbeeld op je spieren en botten. Dat zit zo: katten spinnen op een bepaald bereik (tussen de 20 en 140 hertz) en laat dat nou net zijn aangemerkt als therapeutisch en helend.

Zo gezellig: iemand die elke keer weer blij is als je thuiskomt, elke ochtend worden begroet alsof het de eerste keer is of een knuffel krijgen terwijl je het niet zag aankomen: katten zijn zó gezellig.

Niets leukers dan: op een afstandje naar je kat kijken. Hoe hij of zij van het zonnetje geniet, jouw glas stiekem met één pootje leeglepelt of voor het eerst voelt hoe het is om door de sneeuw te lopen.

Hoe handig: je hoeft ze niet uit te laten.

Frisse blik: een kleine kitten die voor het eerst naar buiten gaat, laat je de wereld door een andere bril zien. Namelijk dat het buiten één grote speeltuin is, vol nieuwe ervaringen (hoe voelt gras aan je pootjes?) en mogelijkheden (hé, nog meer beestjes die je kunt vangen), vol uitdagingen (hoe kom je over de schutting?) en kleine en grote genietmomenten (yes, vliegje gevangen!).

Ze leven in het nu: moe? Dan doe je een dutje. Honger? Dan eet je. Zin om te spelen? Doen. Het leven van een kat is een heerlijk lesje mindfulness.

Ze zijn meesters in het genieten: geheel ontspannen languit op je rug in de zon of  zichtbaar tevreden lekker opgerold voor de houtkachel. Wanneer heb jij voor het laatst zo genoten?

Trouw: er is niemand zo trouw als je viervoeter (zeker vlak voordat het tijd is om eten te krijgen).

Het zijn de kleine dingen die ’t doen: je houdt van ze, juist vanwege die dingen waaraan je je ergert: over het toetsenbord lopen terwijl je bezig bent of languit een tukje doen op de papieren die je natuurlijk net nodig hebt.

Ze zijn zo’n goed voorbeeld…: van hoe je vooral je eigen gang moet gaan.

En: …het is zo lekker warm en zacht, een kat op schoot.

Bron: NCBI
Beeld: iStock

Meer lezen? Ook interessant

Hier kun je ongegeneerd kopjes geven, spinnen en voor even kat zijn!
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Beschuit met muisjes: Simon (van Nick) is vader geworden. En het is…
Dit is de reden waarom veel vrouwen een facekini dragen
Waarom je je beddengoed waarschijnlijk vanavond nog gaat verschonen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant