Remco Campert in 2018, tijdens de presentatie van Een knipperend ogenblik, de biografie over Remco Campert geschreven door Mirjam van Hengel Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

Dichter en schrijver Remco Campert (92) is overleden

Verdrietig nieuws: dichter en schrijver Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat maakte uitgeverij De Bezige Bij namens zijn familie bekend. De auteur, die bij het grote publiek doorbrak met de roman Het leven is vurrukkulluk, stopte vier jaar geleden al met schrijven. Dagelijks verschenen er nog wel ‘notities' van hem in de Volkskrant.

De uitgeverij maakt bekend dat Remco Campert zondagnacht overleden is in zijn woonplaats Amsterdam.

Naoorlogse dichter

Remco Campert is een van de belangrijkste naoorlogse dichters. Samen met Rudy Kousbroek richtte hij na de oorlog het tijdschrift Braak op. Dit tijdschrift werd een podium voor de experimentele kunstenaarsstroming de Vijftigers. Ook werd de schrijver gezien als een van de Vijftigers, maar zijn werk verschilde wel degelijk van de anderen. De gedichten van Campert waren toegankelijk en spreektalig.

Het leven is vurrukkulluk

De meeste mensen kennen Remco Campert vooral van zijn roman Het leven is vurukkulluk, waarmee hij in 1961 doorbrak. Maar dit is natuurlijk niet zijn enige werk. Hij publiceerde verschillende verhalenbundels en andere romans, die een groot publiek bereikten.

Het leven is vurukkulluk werd in 2018 verfilmd door Frans Weisz. Maar ook andere boeken van hem waren te zien op het witte doek. Het gangstermeisje werd in 1966 verfilmd, ook door Frans Weisz. In 1976 werden onder de titel Alle dagen feest ook vier andere verhalen van Campert verfilmd.

P.C. Hooftprijs

Dat het werk van Remco Campert aansloeg bij het grote publiek bleek ook in 1976, toen hij de P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste literatuurprijzen in ons land ontving. Dit was een van de vele prijzen die de auteur en dichter in zijn carrière uitgereikt kreeg.

Hoewel de auteur ten tijde van die grote prijs een writer's block had, klom hij later toch weer in de pen. In 1985 was het boekenweekgeschenk dat hij schreef, Somberman's actie, een groot succes. Bijzonder aan dit verhaal is dat Somberman leek op Campert zelf. Somberman was een figuur die nergens aan toe kwam door drankzucht en lethargie, schrijft de NOS.

Columns en voorstellingen

Dat Campert van vele markten thuis was, bleek vanaf 1989. Samen met Jan Mulder en Bart Chabot trad hij voor volle zalen op met komische voorleesvoorstellingen. Ook deze optredens waren een groot succes. Samenwerken was sowieso iets wat Campert graag deed, want samen met Jan Mulder schreef hij van 1996 tot 2006 een dagelijkse column voor de Volkskrant: CaMu.

De columns van de hand van Campert waren populair en gingen vaak over hemzelf, zijn observaties en personages die hij zelf creëerde, zoals politicus drs. Mallebrootje, de gboerenfamilie Kneupma en hun dochter Mieke-Kee.

Campert is vier keer getrouwd geweest en had uit zijn derde huwelijk drie kinderen. Hij was de laatste 26 jaar getrouwd met Deborah Wolf.

Bron | NOS, De Bezige Bij

Nynke KooyANP / ANP Kippa
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden