null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze vrouw heeft Moederdag bedacht (en kreeg al snel spijt)

Elk jaar vieren we Moederdag, een dag waarop we leuke cadeautjes geven of krijgen en moeders in de watten worden gelegd. Maar waar komt het fenomeen eigenlijk vandaan?

Margriet zocht het uit.

Hoe Moederdag begon

Moederdag vindt haar oorsprong in het oude Griekenland. Niet de gewone moeders werden toen in het zonnetje gezet, maar het was een dag om Rhea, de moeder van de goden, te eren. In de zeventiende eeuw werd in Engeland de ‘Moeder Zondag’ gevierd. Dit was de zondag voor Pasen waarop bedienden terug naar huis gingen om hun moeder te bezoeken en te eren. Ze brachten ook een speciale cake voor haar mee.

De huidige Moederdag

Moederdag zoals we het nu kennen is echter begonnen in Amerika. In 1907 begon de Amerikaanse Anna Marie Jarvis een dag voor moeders te promoten. Haar eigen moeder overleed in 1906 op de tweede zondag van mei en Jarvis wilde iets doen om een eerbetoon aan alle moeders te brengen. Een jaar na haar moeders overlijden, ook weer op de tweede zondag van mei, gaf Jarvis een anjer aan iedere moeder die in de kerk aanwezig was.

Jarvis ging de samenwerking aan met scholen, zakenlieden en politici. Het resultaat: de gouverneur van West-Virginia riep iedereen in 1910 op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. En in 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

Feest voor de commercie

Veel mensen vinden Moederdag tegenwoordig te commercieel. In Amerika gebeurde dat eigenlijk al snel nadat de president Mother’s Day tot feestdag had uitgeroepen. Het eren van moeders kreeg steeds minder aandacht en mensen kochten vaak snel een cadeautje, in plaats van dat ze écht aandacht hun moeder gaven. Anna Marie Jarvis kreeg daarom spijt en heeft uiteindelijk nog geprobeerd om de dag weer af te schaffen. Dit is haar helaas niet gelukt, de winkels waren er veel te blij mee.

Moederdag in Nederland

In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar ons land. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren (en met succes). De eerste officiële Moederdag in ons land stamt uit 1928.

Bron | Moederdag.net

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden