Deze voeding kan helpen bij overgangsklachten

Koffie, alcohol, koekjes - we kunnen het soms maar moeilijk laten staan. Maar als je in de overgang zit, is het echt het proberen waard om ze door andere dingen te vervangen. Volgens diëtist Elly van Dam zijn veel overgangsklachten namelijk met voeding te beïnvloeden.

Zo zijn goede vetzuren de bouwstenen voor hormonen, legt Van Dam uit in Hot topic, een magazine over de overgang. Gezonde vetten zijn de omega 3-vetzuren die in onder andere vette vis (zoals zalm en haring), walnoten en lijnzaadolie zitten. De verzadigde vetten in dierlijke producten zoals kaas en vlees kun je beter vermijden.

Suiker: slecht voor je humeur

Dit geldt ook voor alles waarin veel suiker zit. Chocola, cakejes, ijs, maar ook vruchtensap zorgen ervoor dat je lichaam het hormoon insuline moet aanmaken om de (fruit)suikers te verwerken. En hoe meer insuline in je bloed, hoe gemakkelijker de pondjes blijven plakken. "Vrouwen met overgewicht hebben meer last van opvliegers," aldus de diëtiste. Schommelende suikerspiegels, nog zo'n vervelende bijwerking van zoetigheid, kunnen bovendien je stemming negatief beïnvloeden. Kies daarom bij voorkeur voor vers fruit als je zin hebt in wat zoets, zoals een banaan of een peer. Door de vezels worden de fruitsuikers langzamer in je bloed opgenomen.

Liever thee dan koffie

Ook stimulerende stoffen zoals cafeïne in koffie en alcohol kun je volgens Van Dam beter beperken, omdat ze van invloed zijn op klachten als opvliegers, zweten en hoge bloeddruk. Lisette Thooft, die een boek schreef over de overgang, vertelde eerder ook aan Margriet dat ze zich een stuk beter voelt sinds ze minder koffie en geen alcohol meer drinkt. Beter is thee; hierin zit minder cafeïne. Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag verlagen zelfs de bloeddruk.

Belangrijke vitamines in de overgang

Vitamines en mineralen zijn in deze levensfase 'cruciaal', aldus de diëtiste. "Vitamine D helpt de sluipaandoening osteoporose voorkomen; daarvoor is extra aanvulling vitamine D nodig. Ook magnesium is belangrijk voor de botten; denk hier zeker aan als je spierkrampen hebt." Ook goed voor je: vitamine B voor energie (zoals B11, beter bekend als foliumzuur) en vitamine A voor huid en slijmvliezen.

Vitamine A komt veel voor in lever(worst), maar zit ook in vis, (half)volle melk, melkproducten en boter. Groenten en fruit bevatten naast foliumzuur ook bèta-caroteen, dat je lichaam naar behoefte kan omzetten in vitamine A. Magnesium zit onder andere in volkorenbrood, spinazie en banaan.

Niet met klachten blijven rondlopen

Doe je nog steeds geen oog meer dicht door de opvliegers, of zit je gewoon niet lekker in je vel? Blijf er niet mee rondlopen, er is veel mogelijk om je klachten te verlichten en zelfs te verhelpen. Zo is van accupunctuur aangetoond dat het opvliegers kan helpen verminderen en kan mindfulness helpen bij stemmingswisselingen. Van hormoontherapie, waarmee je veel minder hormonen binnenkrijgt dan met de pil, kunnen je klachten zelfs helemaal verdwijnen.

Lees ook

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden