Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Deze vier alledaagse factoren hebben invloed op huidveroudering

huidveroudering.jpg

De zwaartekracht is meedogenloos en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: huidveroudering. Maar met een simpele aanpassing in je levensstijl kun je de snelheid waarmee je huid veroudert misschien iets vertragen.

Hoe lekker de zomerse warmte van de afgelopen dagen ook was, onze huid is minder blij met al die uv-stralen. Zelfs wanneer je je goed insmeert, kunnen de zonnestralen je huid flink beschadigen. Daarnaast zijn er nog een paar andere factoren die het verouderingsproces van je huid kunnen versnellen. We zochten de belangrijkste voor je uit.

Voeding

Dat een teveel aan suiker niet goed is voor ons lijf, is algemeen bekend. Maar wist je dat een teveel aan zoetigheid ook heel slecht is voor je huid? Dat komt door het proces dat glycatie wordt genoemd. Daarbij binden suikers zich aan eiwitten, waarbij ze schadelijke moleculen vormen (zogeheten AGE’s). Hoe meer suiker je eet, hoe meer AGE’s je aanmaakt. “Als die AGE’s zich ophopen, beschadigen ze aanliggende eiwitten zoals collageen en elastine,” legt dermatoloog Frederic Brandt uit. “De beschadigde eiwitten zorgen voor huidveroudering.” Let daarom op voeding met een hoge glycemische index. Dat is de snelheid waarmee suikers worden opgenomen door het lichaam.

Ook vet is van belang voor het optimaal houden van je huid. En dan bedoelen we met name goede vetten. Wanneer je daar te weinig van binnen krijgt, kun je vroegtijdig last krijgen van huidveroudering. Voeg dus eens wat vaker een handje noten, vette vis of een rijpe avocado toe aan je dieet! Wijn en andere alcoholische dranken kun je daarentegen beter laten staan. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt, waardoor er sneller rimpels ontstaan. Daarnaast bevordert alcohol de afbraak van collageen. En dat terwijl collageen juist het ingrediënt is voor een stevige huid.

Stress

Stress is nergens goed voor. En zéker niet voor je huid. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam veel van het hormoon cortisol aan. Dit stresshormoon tast het collageen in de huid aan. Stress draagt ook bij aan de toename van vrije radicalen die, wanneer ze te overvloedig worden geproduceerd, de gezonde cellen van de huid aanvallen door hun membraan aan te tasten of hun DNA te wijzigen. De huidcellen raken beschadigd en sterven, voordat ze tijdig vervangen kunnen worden door nieuwe cellen. De huid verslapt en rimpels en bruine vlekken verschijnen. Wanneer stress chronisch wordt, heeft dat een heftige weerslag op de huid: doffe, minder soepele huid, de verschijning van lijntjes, rimpels en bruine vlekken, verslapping.

Lucht

Uit Duits onderzoek blijkt dat vrouwen die veel worden blootgesteld aan luchtvervuiling door uitlaatgassen, twintig procent meer pigmentvlekken in hun gezicht krijgen dan vrouwen die in een gebied wonen waar de lucht schoon is. Heel gek is dat natuurlijk niet. De huid staat uiteindelijk overal en altijd in direct contact met de lucht waarin we leven en bewegen. Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buiten, blijken de minuscule vloeibare en vaste deeltjes waaruit fijnstof bestaat, toch schade te kunnen veroorzaken. Schade die uiteindelijk zorgt voor een versnelde huidveroudering.

Nachtrust

Wanneer we slapen, is ons lichaam bezig met herstel. En dat geldt ook voor de huid. Voldoende nachtrust is dus belangrijk voor het soepel houden van je huid. Een onderzoek uit Zweden laat zien dat mensen die kortdurend weinig slapen, significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken hebben dan mensen die goed slapen. De Amerikaanse wetenschapper Dr. Elma Baron deed ook onderzoek naar het effect op de huid van langdurig slecht of te kort slapen. Daaruit bleek, dat mensen die lange tijd korte nachten maken, meer kans hebben op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na uv-schade of huidirritatie.

Bron| Jan, Science Daily,
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant