Airfryer in keuken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze tien fouten worden het meest gemaakt bij het gebruiken van een airfryer

Een airfryer kan een hartstikke makkelijk én fijn apparaat zijn, mits je het op de juiste manier gebruikt. Er worden best veel fouten gemaakt bij het gebruiken van een airfryer en daar willen wij je natuurlijk voor behoeden.

Houd daarom rekening met deze tips.

Voordeel van airfryer

Het grootste voordeel van een airfryer is natuurlijk dat eten hierin bereiden gezonder is dan in een frituurpan. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de European Journal of Lipid Science and Technology. Een airfryer blijkt maar liefst zeventig procent minder vet te gebruiken dan een traditionele frituurpan. Dit komt bij friet neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram. Daarnaast behoudt de airfryer meer antioxidanten en vitamine C in de voeding dan wanneer je de ouderwetse frituurpan gebruikt.

Fouten die je niet moet maken

Hartstikke handig dus, zo’n ding. Maar dan moet je ‘m natuurlijk wel op de juiste manier gebruiken. Deze fouten kun je beter niet maken:

1. Je stopt ‘m te vol

Omdat het mandje van de airfryer niet heel groot is, zijn veel mensen geneigd om deze een beetje vol te proppen, zodat alles er toch nog in past. Toch kun je dit beter niet doen, want hierdoor wordt je eten niet zo knapperig als het hoort te zijn.

2. Je verwarmt de airfryer niet voor

Net als bijvoorbeeld een oven, heeft de airfryer ook wat tijd nodig om op te warmen. Zorg er daarom voor dat je het apparaat altijd eerst opwarmt voordat je ‘m gebruikt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de hete lucht op optimale temperatuur circuleert voor het eten, maar ook dat het mandje is opgewarmd. Zo komt je eten er veel lekkerder uit!

3. Je vergeet om tussentijds te schudden

Je kunt het apparaat natuurlijk aanzetten en pas aan het einde komen kijken, maar om je snacks lekker knapperig te krijgen, kun je het mandje het beste tussentijds even goed schudden. Zo krijg je in ieder geval een gelijkmatig gebakken snack uit je airfryer.

4. Je stopt er verkeerde snacks in

Komen jouw snacks er nooit lekker uit? Dan is het misschien eens slim om te controleren of de snacks die je gebruikt ook wel echt geschikt zijn voor een airfryer. Het apparaat verschilt nu eenmaal ontzettend van een gewone frituurpan, dus is het belangrijk dat je alleen snacks gebruikt die er speciaal voor gemaakt zijn. Je kunt deze snacks herkennen aan het airfryer-logo op de achterkant van de verpakking.

5. Je reinigt ‘m niet voor het eerste gebruik

Wanneer je een nieuwe airfryer koopt, zit die waarschijnlijk goed ingepakt met piepschuim, plastic folie en andere beschermende middelen. Het is daarom van groot belang om te checken of je dit overal goed hebt verwijderd als je het apparaat voor het eerst gaat gebruiken. Een handige tip om erachter te komen of je 'm echt goed hebt schoongemaakt, is door de airfryer aan te zetten zonder iets erin. Ruik je een fabriekslucht? Dan weet je dat ‘ie nog een schoonmaakbeurt kan gebruiken.

6. Scherpe voorwerpen gebruiken in het mandje

Om te kijken of je snacks of vlees al klaar zijn, is het erg verleidelijk om met een vork of een ander scherp metalen voorwerp in het airfryermandje te prikken. We begrijpen het allemaal, maar toch is het niet verstandig om te doen. De kans bestaat namelijk dat je op deze manier de antiaanbaklaag van het mandje aantast, en dat wil je natuurlijk niet. In plaats daarvan kun je met siliconen of houten voorwerpen kijken of je snacks al klaar zijn.

7. Airfryer te dicht op de muur plaatsen

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar de plek van je airfryer is van groot belang voor een optimaal resultaat. Zo wordt geadviseerd om het apparaat zo’n vijftien centimeter van de muur af te zetten. Waarom? Een airfryer werkt met hete lucht. Deze lucht wordt ingezogen aan de bovenzijde en uitgeblazen via de luchtuitlaat aan de achterkant. Als je de airfryer te dicht tegen de muur zet dan kan de airfryer niet goed zijn werk doen. Plus: de kans op oververhitting van je apparaat neemt toe, en op een defecte airfryer zit je natuurlijk niet te wachten.

8. Geen olie gebruiken

Je hebt een airfryer gekocht omdat je er minder olie voor nodig had, of niet? Deze ‘fout’ kan dan ook een beetje gek overkomen. Maar soms heb je toch echt een eetlepeltje olie nodig voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld als je groenten wilt airfryen, gebakken aardappelen wilt maken of als je verse friet bereidt in je airfryer.

Waarom heb je dan toch nog die olie nodig? Deze olie zorgt voor de geleiding van de hete lucht en het zorgt ervoor dat je groenten niet uitdrogen, maar mooi egaal gebakken worden. Een airfryer is namelijk gemaakt om vocht als damp af te voeren. Het laagje olie zorgt ervoor dat vocht in je groenten blijft zitten. Het dunne laagje olie zorgt er ook voor dat kruiden beter blijven plakken.

9. Bakpapier gebruiken

Het lijkt een handige oplossing: een bakpapiertje in het mandje leggen om zo veel viezigheid te voorkomen. Toch kun je dit beter niet doen. Door de luchtcirculatie in je airfryer loop je het risico dat het bakpapier in de ventilator komt, of tussen het grillelement. Het gevolg hiervan kan een kapotte airfryer zijn of erger nog: brand. Tevens wordt ook de luchtcirculatie geblokkeerd, terwijl deze júist zo belangrijk is voor een goed resultaat in je airfryer.

10. Groente te fijn snijden

Te kleine of te lichte gerechten in je airfryer stoppen, is helaas ook geen goed idee. Het gaat dan namelijk alle kanten op in het mandje door de luchtcirculatie. Tevens vallen te fijn gesneden groenten door het gaas van het airfryermandje, waarna ze snel zullen uitdrogen en verbranden. Het is beter om je groenten in grove en gelijke stukken te snijden. Hiermee kun je ze ook makkelijker opschudden wat uiteindelijk een mooi resultaat geeft. Eet smakelijk!

Bron | Women's Health, Frituurgezond

Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden