null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze strepen passen het beste bij jouw figuur

Strepen zijn ook dit seizoen weer overal terug te vinden in het modebeeld. Maar welke streepjes kun je nou het beste dragen als je wat slanker wilt lijken? En maken horizontale strepen wel écht dik?

Lang werd gedacht dat verticale strepen zouden afkleden en dat horizontale lijnen het tegenovergestelde effect zouden hebben. Maar onderzoekers van de Universiteit van York ontdekten dat deze gedachtegang helemaal niet klopt.

Vierkant van Helmholtz

Hoofdonderzoeker Peter Thompson begon onderzoek na het zien van een optische illusie uit de negentiende eeuw: het zogenaamde Vierkant van Helmholtz. Deze afbeelding bevat twee vierkanten van gelijk formaat. De één is opgebouwd uit verticale strepen, de ander uit horizontale lijnen. Hoewel de blokken precies even groot zijn, oogt het blok met de horizontale strepen kleiner. Om te kijken of dit ook voor kleding gold, startte het team van Thompson met een experiment waarbij een groep proefpersonen 200 afbeeldingen van vrouwelijke modellen moesten bekijken.

Op sommige foto's waren de vrouwen gekleed in jurken met verticale strepen. Op andere afbeeldingen droegen dezelfde modellen jurken met horizontale banen. Verrassend genoeg bleek dat vrouwen in die laatste kledingstukken juist slanker werden ingeschat, zélfs als hun foto met de horizontale streepjesjurk 6 procent werd uitvergroot.

Toch is niet iedereen gebaat bij een horizontale, afslankende streep. Heb jij een peervormige, atletische of een zandloper figuur? Wij zochten per lichaamstype de beste streepjes voor je uit.

Peervormig

Heb jij smalle schouders, maar voluptueuze heupen en billen? Dan heb je waarschijnlijk een peervormige lichaamsbouw. Wanneer je een smal bovenlichaam hebt in verhouding tot je heupen, dan kan je dit optisch in balans brengen door brede horizontale strepen te dragen op je bovenlichaam. Ook broeken met een verticale streep en een hoge taille zullen er voor zorgen dat je schouders breder ogen, waardoor je rondingen mooi uitkomen. Wil je je rondingen juist wat minder in de kijker zetten? Kies dan voor een wijdvallende jurk met horizontale strepen.

Atletisch

Vrouwen met een rechthoekig en slank postuur kunnen met een goede streep bepaalde lichaamsdelen mooi accentueren. Kies voor een a-lijnrok of jurk met horizontale strepen om je smalle bouw wat meer figuur te geven. Ben je dun en wil je graag iets voller lijken? Een broek met een rode, smalle horizontale streep maakt je optisch breder.

Zandloper

Zijn jouw heup en borstbreedte ongeveer even breed? Dan valt jouw lichaam te omschrijven als een zandloper figuur. Voor het mooiste resultaat leg je dan de focus op je taille door middel van horizontale lijnen op een jurk of op een breed uitlopende rok.

Lees ook

Een beetje bizar maar wel handig: zó was je dus je bh

Bron| Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden