null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze sport past het best bij jouw karakter

Heb je je voorgenomen om meer te gaan bewegen? Dan kun je maar beter een sport uitkiezen die écht bij je past. Doe dat eens op basis van je karakter.

En wij kunnen je daar alvast een handige leidraad voor geven.

Welk sporttype ben jij?

Voor veel mensen is sporten een verplichting. Maar wanneer je iets vindt waar je écht plezier aan beleeft, zul je zien dat het een stuk makkelijker is om je voornemen vol te houden. Maar ja, hoe maak je de keuze of je gaat fietsen, tennissen of hardlopen? Of misschien is er wel een totaal andere sport die jou heel goed ligt. Door kritisch naar jezelf te kijken en je goede en slechte karaktereigenschappen te bepalen, kom je al een heel eind. Jouw persoonlijke trekjes kunnen je namelijk precies vertellen welke sport het beste bij jouw past. Benieuwd wat dat voor jou is? Bekijk dan hieronder in welk ‘type’ jij je het meest herkent.

1. Sociaal, enthousiast, open en gezondheidsbewust

Herken jij je hierin? Dan ben je vast het type dat wel iets aan haar gezondheid wil doen, maar niet wil inleveren op de tijd die ze normaal met vrienden en familie doorbrengt. In dat geval kun je het beste kiezen voor sporten die makkelijk zijn toe te passen in je dagelijkse routine. Deze zogeheten lifestylesporten zijn supergezond en niet zo intensief. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en hardlopen. Maar ook pilates of krachttrainingsoefeningen die je makkelijk thuis kunt doen.

2. Enthousiast, onafhankelijk en een lichte controledrang

Hou jij in het dagelijks leven graag de touwtjes in handen? Dan heb je waarschijnlijk meer plezier in een sport die je alleen kunt doen dan in een teamsport. Overigens wil dat helemaal niet zeggen dat je niet sociaal bent, je bent alleen niet graag afhankelijk van anderen. Wanneer je een individuele sport uitkiest, zul je zien dat sporten voor jou een ideale uitklep is. Het geeft je oplossingen voor problemen en daardoor groeit je zelfvertrouwen. Inspiratie nodig? Richt je sportvoornemen eens op zwemmen, hardlopen, fitnessen, yoga of turnen.

3. Sterke focus, doelbewust, competitief en een teamplayer

Herken jij je in deze eigenschappen? Dan ben je vast iemand die het liefst samen met anderen toewerkt naar een bepaald doel. Het zal je dan ook niet verbazen dat jij het ideale type bent voor een teamsport. Je houdt van sociaal contact en sociale ontwikkeling. Je gaat graag met andere mensen de strijd aan om tot jullie doel te komen. Bijvoorbeeld tijdens een lekker potje voetbal, hockey, basketbal, volleybal of waterpolo.

Lees ook

Zó train je je hart om beter om te gaan met stress

4. Nauwkeurig, vurig, doelbewust en sterke focus

Je hebt een sterke focus, maar kan soms een beetje fel uit de hoek komen. Herkenbaar? Dan ben jij waarschijnlijk het ideale type voor vechtsport. In deze sport vervul je je competitiedrang. Vechtsporten helpen je bovendien discipline en respect op te bouwen. Deze sportvorm past bovendien goed bij mensen met een goede focus en snelle reflexen. Bij een vechtsport leer je je vurigheid om te zetten in iets positiefs. Agressie valt bij deze sport niet onder negatieve eigenschappen, je hebt het hier nodig om optimaal te presteren. Voorbeelden van dit soort contactsporten zijn kickboksen, krav maga, mixed martial arts (mma), judo of tai-chi.

5. Avontuurlijk, dapper, open voor nieuwe ideeën

Wanneer je graag buiten de gebaanden paden gaat, zullen bovengenoemde sporten jou een beetje saai in de oren klinken. Geeft niet, voor de echte durfal zijn er ook nog extreme sporten. Deze worden vaak uitgevoerd in een natuurlijke setting met ruige omstandigheden. Deze omstandigheden zorgen voor een heerlijke endorfine-kick. Extreme sporten omvatten alles wat net een beetje verder gaat dan normaal. Denk aan extreme snelheid, extreme hoogten, extreme intensiteit, etcetera. Dat dat gepaard gaat met de nodige risico’s, is voor jou geen probleem. Voorbeelden van deze sporten zijn klimmen, kajakvaren, surfen of abseilen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | DokterDokter

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden