Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze slechte gewoonten staan je productiviteit in de weg

Heb je een ellenlange to-dolijst, maar is aan het eind van de dag nog niet de helft van je taken af? Een paar slechte gewoonten kunnen je productiviteit lelijk in de wielen rijden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden mét pasklare oplossingen. Herkenbaar?

1. Je kunt geen 'nee' zeggen

Vind je het lastig aan anderen toe te geven dat je het druk hebt? Het is eerlijker en beter om dat toch te doen. Als jij altijd overal 'ja' op zegt, blijven mensen dingen aan je vragen en komt er steeds meer werk op je bordje terecht. Dat is dodelijk voor je productiviteit. Met zo veel (extra) werk weet je amper waar je moet beginnen. Grote kans dat je dingen maar half zo goed doet als je kan, omdat je het snel af wilt hebben. Je hebt geen overzicht meer en put jezelf uit, zonder eindresultaat om trots op te zijn.

Tips: schaam je vooral niet om een keer 'nee' te zeggen. Dat geldt voor het aannemen van klusjes op je werk, maar ook voor afspreken met vriendinnen. Als je een keer iets niets wilt doen, is daar niets mis mee. En je hoef je je zeker niet te verantwoorden. Probeer bovendien in te schatten of het realistisch is om 'ja' te zeggen en of je de (werk)druk aankunt. Het is hierbij ook handig een to-dolijstje bij te houden om geregeld te controleren of er echt nog wel iets bij kan. Met zo'n lijstje achter de hand zeg je makkelijker 'nee'.

2. Je werkplek is een rommeltje

De omgeving waarin je werkt speelt een niet onbelangrijke rol in je productiviteit. Van een rommelig bureau word je onrustig, wat je concentratie niet ten goede komt.

Tips: eindig elke dag met het op- of leegruimen van je bureau of werkplek. Het kost je waarschijnlijk maar een paar minuten en de volgende ochtend zul je jezelf dankbaar zijn. Je hebt meteen overzicht en kunt opgeruimd aan een nieuwe werkdag beginnen. Probeer bovendien niet te eten achter je computer. Dat bord blijft al gauw te lang staan en op vervelende kruimels in je toetsenbord zit je ook niet te wachten.

3. Je telefoon ligt binnen handbereik

Van een appje van je partner tot een melding van Facebook. Als je alles bij elkaar optelt, licht het scherm van je telefoon behoorlijk vaak op per dag. Dat brengt je in de verleiding om het ding continu te pakken, zelfs als er geen directe aanleiding voor is. Zeg met al die afleiding maar dag tegen je productiviteit.

Tips: staat er een belangrijke taak op de planning waaraan je met volle aandacht wilt werken? Zet je telefoon dan een uur of wat uit. Voor de rest is het slim om 'm niet naast je op tafel te leggen; zo voorkom je dat je elke melding ziet en je telefoon pakt om 'alleen even de tijd te checken'. Daarnaast kun je met jezelf afspreken op welke tijdstippen je je telefoon wel en niet mag gebruiken. Ook handig: onnodige pushmeldingen kun je uitschakelen. Dat geeft rust en aandacht voor je werk.

4. Je vergelijkt jezelf met anderen

Betrap je je er weleens op dat je bij alles wat je doet denkt dat iemand anders het beter en sneller kan? En kun je het oprecht vervelend vinden als een collega een soortgelijke taak in een veel kortere tijd heeft uitgevoerd? Stop daarmee, het werkt alleen maar demotiverend.

Tips: probeer je negatieve gevoelens om te zetten en zie de kwaliteiten van je collega niet als bedreiging, maar als drijfveer om zelf ook sneller en beter te worden. Leg de focus op je doelen en zet op papier hoe je die wilt bereiken. Geloof in jezelf. Misschien is die ander iets sneller, maar doe jij je werk net iets grondiger. Zolang je collega's en chef tevreden zijn, is er geen enkele reden aan jezelf te twijfelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden