Ken je deze spreekwoorden en uitdrukkingen nog? Beeld Tom Kelley Archive
Beeld Tom Kelley Archive

Deze oude spreekwoorden en gezegden ken je misschien nog van vroeger

In het land der blinden is eenoog koning. Spreekwoorden gebruik je nu misschien niet meer zo vaak als vroeger, maar ze slaan wel vaak de spijker op de kop. Misschien ken je déze spreekwoorden en uitdrukkingen nog.

Spreekwoorden, waarom bestaan ze eigenlijk? Ze zorgen ervoor dat je dingen die je meemaakt of observeert in het leven kunt samenvatten in kant-en-klare opmerkingen. Er zit vaak een wijsheid, waarheid of moraal in verpakt.

1. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding

Oftewel: door mooie sieraden en kleding aan te trekken word je niet opeens zelf ook mooi.

2. Tot Sint-juttemis wachten

Grote kans dat je moeder dit vroeger weleens tegen je zei. Wanneer je als tiener nét iets te laat thuiskwam van een feestje, had je moeder ‘tot Sint-juttemis moeten wachten’. Sint Juttemis bestaat niet, dus dan zou je wachten op iets dat toch nooit zal komen.

3. Op het vinkentouw zitten

Zat je vroeger op het vinkentouw? Dan stond je te springen om in actie te komen en was je een tikkeltje ongeduldig. Het kan iets zijn dat je zelf kunt doen, maar ook iets waar je op moet wachten en waar je weinig tot geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld wanneer je vroeger vooraan stond bij een concert van de Rolling Stones en je niet kon wachten tot ze eindelijk op het podium zouden klimmen.

4. In het land der blinden is eenoog koning

Deze opmerking werd vaak een beetje sarcastisch bedoeld. Als je ergens niet zo goed in bent, maar wel beter dan een aantal anderen die er helemaal niets van weten, word je door hen al snel gezien als deskundige. Je kunt op dat moment misschien meer dan die anderen, maar dat betekent niet dat je er ook echt goed in bent.

5. Je kunt wel dansen, ook al is het niet met de bruid

Je kunt ook tevreden zijn als je niet het beste hebt: als je niet precies krijgt wat je wilt, betekent dat niet dat je geen lol kunt hebben.

6. Een huishouden van Jan Steen

Misschien heb je de levendige schilderijen van Jan Steen wel eens in het Rijksmuseum zien hangen. Er gebeurt van alles en het is vaak een chaotisch tafereel. Op basis van deze schilderijen is de uitdrukking ontstaan. Als iemand er thuis een bende van maakt, wordt dat ook weleens ‘een huishouden van Jan Steen’ genoemd.

7. De hond in de pot vinden

Je bent nét te laat voor het eten. Alles is al op. Het betekent dat je zo laat thuiskomt dat de rest van het gezin al uitgegeten is. Deze uitdrukking komt van vroeger: de hond mocht vaak na het eten alle pannen uitlikken.

Bron | Schoolbank, Ensie, Scientias, Genootschap Onze Taal

Saskia WinkensTom Kelley Archive

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden