Deze organisaties mogen wel (en niet) een kopie van je legitimatiebewijs maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze organisaties mogen een kopie van je legitimatiebewijs maken

Als je op vakantie gaat, een auto huurt of aankomt in een hotel kan er naar je legitimatiebewijs gevraagd worden. In sommige gevallen wordt er ook een kopie van het document gemaakt. Maar niet iedereen mag dit zomaar doen. Er zijn maar een paar organisaties die dit vanwege een wettelijke verplichting mogen doen.

Een legitimatiebewijs is een heel kostbaar document. Het is letterlijk het kaartje dat jouw identiteit aantoont. Dat maakt het ook kostbaar voor criminelen, want zij kunnen hiermee fraude plegen. Daarom is het goed om te weten wie wel of niet een kopie van het document mag maken. Zo voorkom je dat een organisatie of criminelen met jouw identiteit of andere belangrijke gegevens aan de haal gaan.

Een identiteitsbewijs is niet altijd nodig

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het vragen of kopiëren van een identiteitsbewijs is lang niet altijd nodig. Als een organisatie ook op een minder vergaande manier de identiteit vast kan stellen, moet dit gedaan worden. Een goed voorbeeld hiervan is een webshop. Zij kunnen vragen om een klantnummer in combinatie met een naam en adres.

Is het niet voldoende om een combinatie van bepaalde gegevens te laten zien, dan zijn er ook nog alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld je legitimatiebewijs laten zien, zonder dat er een kopie van gemaakt wordt. Dit legitimeren is een manier die vaak toegepast wordt, bijvoorbeeld in supermarkten als er alcohol wordt verkocht.

Gevoelige informatie

De reden dat niet iedereen zomaar een kopie mag maken, is omdat er belangrijke informatie op het kaartje staat, zoals het burgerservicenummer (BSN). Een organisatie die wettelijk verplicht is om je identiteitsbewijs te vragen of scannen, mag nog niet altijd je burgerservicenummer verwerken. Dit is het geval als het alleen gaat om een identificatie- of verificatieplicht en kunnen zij ook identificeren met een afgeschermde kopie. Overheidsorganisaties mogen je BSN altijd verwerken, maar voor andere organisaties geldt dat dit alleen mag als een wet dit vereist. Denk bijvoorbeeld aan banken waarbij het gaat om fiscale verplichtingen.

Wie is wettelijk verplicht een kopie van je legitimatiebewijs te maken?

We noemden het hierboven al: een aantal organisaties hebben een wettelijke verplichting om een kopie te maken én je burgerservicenummer te verwerken. Hierbij geldt een belangrijke voorwaarde. Ze moeten namelijk wel uit kunnen leggen op basis van welke wet dit nodig is. We zetten de organisaties die dit mogen vragen op een rij.

 • Overheidsinstanties
 • Creditcardmaatschappijen
 • Notarissen
 • Banken
 • Geregistreerde kinderdagverblijven
 • Erkende zorgverleners. Denk aan apotheken, huisartsen, ziekenhuizen en tandartsen
 • Verzekeraars
 • Casino’s
 • Scholen
 • Werkgevers

Er zijn ook organisaties die wel een kopie mogen maken, maar hier geen wettelijke verplichting toe hebben. Dit betekent dat zij wel een kopie mogen maken, maar bepaalde gegevens moeten afgeschermd worden.

 • Verkoop- of verhuurmakelaars mogen vragen om een kopie, maar hierop moet het BSN afgeschermd worden.
 • Auto(verhuur)bedrijven mogen een afgeschermde kopie maken, maar deze moet vernietigd worden wanneer je de auto terugbrengt.
 • Telecomaanbieders moeten kunnen bewijzen wie er bij hen een abonnement heeft afgesloten. Hiervoor hebben ze een afgeschermde kopie nodig, waarbij je BSN en pasfoto onzichtbaar zijn.

In alle gevallen is het belangrijk om alert te blijven en na te vragen waarom er een kopie gemaakt wordt. Ook kun je vragen of en hoe lang deze bewaard wordt. Ook kun je met handige hulpmiddelen, zoals de KopieID-app, persoonlijke gegevens afschermen. Hoe je fraude met je legitimatiebewijs voorkomt, lees je hier.

Bron | Radar, Autoriteit Persoonsgegevens

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden