Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze Nederlandse royals wel aanwezig bij herdenkingsdienst Philip, maar Harry niet

Buckingham Palace heeft voor het eerst meer details vrijgegeven over de gastenlijst van de herdenkingsdienst op dinsdag 29 maart, voor de vorig jaar overleden Britse prins Philip. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix reizen alle drie af naar London.

Maar er is één grote afwezige (waarvan je het niet verwacht).

Herdenkingsdienst Philip

De man van koningin Elizabeth overleed op 9 april op 99-jarige leeftijd. Vanwege de coronacrisis waren destijds geen buitenlandse gasten welkom bij de uitvaart, maar dat is dinsdag wel anders, blijkt uit de gastenlijst. De dienst vindt plaats in Westminster Abbey in Londen.

Lees ook: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen deuren voor Oekraïense vluchtelingen

Aanwezige royals

Ook de Britse prins Andrew is aanwezig bij de herdenkingsdienst van zijn overleden vader prins Philip. Dat is overigens het eerste publieke optreden van de prins sinds de schikking die hij heeft getroffen met Virginia Giuffre, de vrouw die hem al jaren beschuldigt van seksueel misbruik. Ook zijn de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia naar Londen gekomen. En volgens Spaanse media zullen koning Felipe en koningin Letizia van Spanje ook aanwezig zijn bij de dienst. Koningin Margrethe van Denemarken, koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen en koning Filip en koningin Mathilde van België zullen tevens de gastenlijst sieren.

Naast leden van de koninklijke familie, buitenlandse vorstenhuizen, vertegenwoordigers van de Britse regering, vrienden en andere familie van de hertog van Edinburgh zijn ook vijfhonderd vertegenwoordigers uitgenodigd van de instellingen en goede doelen waar Philip beschermheer van was. De medewerkers van de koninklijke huishouding zijn ook welkom in de Westminster Abbey in Londen.

Lees ook: 20 jaar Willem-Alexander en Máxima in de leukste foto’s

Bezoek Harry te gevaarlijk

Ondanks dat Harry in meerdere interviews heeft laten weten ‘dol te zijn’ op zijn opa, zal hij er als enige kleinkind niet bij zijn met zijn gezin. Hoewel de officiële reden niet bekend is gemaakt, vermoedt men dat het te maken heeft met de veiligheid van Harry’s gezin. Sinds hij en zijn vrouw Meghan afstand deden van hun koninklijke titels, hebben ze geen recht meer op extra politiebescherming. Harry zou een bezoek zonder die bescherming dan ook te gevaarlijk vinden, meldt een een woordvoerder van de koninklijke familie.

Koningin Elizabeth

Britse media schrijven op basis van bronnen dat koningin Elizabeth nog steeds van plan is om te komen. Alhoewel het paleis haar komst nog niet bevestigd heeft. Het is dus nog onduidelijk of koningin Elizabeth erbij zal zijn. De 95-jarige vorstin kampte de afgelopen maanden met gezondheidsproblemen en is dit jaar nog niet in het openbaar getreden. Wel ontving ze diverse mensen op Windsor Castle.

Kijk hier voor een terugblik op het leven van prins Philip.

Bron I Telegraaf, RTL Boulevard, Vorsten.nl

Beeld I Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden