null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Deze muziek kan je helpen bij ademhalingsoefeningen

Bij stress krijg je vaak een snellere ademhaling. Dan kunnen ademhalingsoefeningen je vaak goed helpen om de juiste ademhaling terug te krijgen. Wist je dat die ademhalingsoefeningen in combinatie met muziek voor sommigen nóg beter werken?

We leggen het je uit en zetten wat van die liedjes onder elkaar.

Ademhalingsoefeningen uitvoeren

Wanneer je somber bent, veel stress hebt of kampt met een angststoornis kan dit invloed hebben op je ademhaling. Je begint in bepaalde situaties veel sneller te ademen dan normaal. Dat zorgt weer dat je ademritme afwijkt, waardoor de rest van je lichaam in een soort paniek raakt. Dat kan nadelige gevolgen hebben, zoals nog meer stress of zelfs een verhoogde bloeddruk. Ademhalingsoefeningen kunnen op zo’n moment een goede uitkomst zijn om de juiste ademhaling terug te kijken. Je kunt dit het best dagelijks een aantal keer doen. Ervaar je geen stress? Ook dan kunnen de oefeningen voor veel rust in je lichaam zorgen. Reden genoeg dus om hier een aantal keer per dag tijd voor vrij te maken, want kwaad kan het nooit.

Ademhalingsoefeningen op muziek

Het verschilt vaak per persoon hoe gespannen iemand is. Ook de keuze van de oefening en houding is iets persoonlijks. Zo zijn er ook mensen die graag muziek luisteren tijdens hun ademhalingsoefeningen. Wanneer je bang of gestrest bent en je sneller begint te ademen, kan muziek je helpen kalmeren. De muziek werkt samen met de ademhalingsoefeningen als een soort ondersteuning. Ben jij een muziekliefhebber en voelt het voor jou prettig om naar een bepaalde stem te luisteren, dan is het zeker het proberen waard. Het zou je nog meer ontspanning kunnen geven. Ook als je geen meditatie of ademhalingsoefeningen doet, maar op de bank ligt of onderweg bent kunnen rustgevende klanken van muziek je wellicht goed doen.

Lees ook:

Slaap je slecht? Probeer deze Japanse ademhalingsoefening eens

Nummer voor ademhalingsoefening

Wanneer je het fijn vindt om tijdens de oefeningen muziek op te zetten, dan is ieder rustgevend lied zonder tekst vaak goed. Je kunt alles om je heen even vergeten en je samen met de muziek focussen op je ademhaling. Dit nummer van Healing Therapie is een prettig voorbeeld om naar te luisteren. De geluiden van vogels en de oceaan brengen in dit fragment veel rust naar boven en zorgen voor een goede concentratie.

Nummer voor vrije tijd

Dit tweede nummer van Green Music is een heerlijk rustgevend nummer. De verschillende klanken van de muziek zorgen voor veel rust in het lichaam, waardoor je er in je vrije tijd - op een rustig moment - naar kunt blijven luisteren.

Kortom: ademhalingsoefeningen in combinatie met muziek kan voor sommigen wellicht nog beter helpen. Doe vooral wat voor jou prettig voelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts.nl, NPO Radio 4

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden