Actueel
Deze lintjes zijn er en zo kom je ervoor in aanmerking
Elk jaar vindt een (werk)dag voordat koning Willem-Alexander zijn nieuwe levensjaar ingaat, een heuse lintjesregen plaats. Ongeveer 4000 Nederlanders krijgen vandaag zo’n mooi oranje blauw lintje opgespeld. Welke mensen komen in aanmerking voor zo’n koninklijk lintje en welke soorten lintjes worden er eigenlijk uitgedeeld tijdens de jaarlijke lintjesregen?
Ook al lijken de koninklijke lintjes misschien allemaal op elkaar qua design: er zijn maar liefst 100 verschillende onderscheidingen.
Wie komen er in aanmerking voor een lintje?
Jaarlijks krijgen dus zo’n 4000 Nederlanders een lintje van onze koning. Maar wie zijn deze mensen? De burgers die in aanmerking komen voor een onderscheiding hebben stuk voor stuk iets betekend voor de maatschappij. Natuurlijk zijn er meer dan 4000 mensen die een belangrijke bijdrage leveren, dus hoe wordt het uiteindelijk gezelschap bepaald? Heb jij iemand in je omgeving die je een lintje gunt? Dan kun je dit zelf bij de gemeente aanvragen. De aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente en gaat daarna door naar de burgemeester. Als daar ook goedkeuring wordt gegeven, moet de aanvraag vervolgens nog langs de commissaris van de Koning en de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag. Dit adviesorgaan houdt zich bezig met het toekennen van deze koninklijke onderscheidingen. Als laatste moet het gegeven advies nog langs de minister en natuurlijk de koning. Na een handtekening van Willem Alexander krijgt de opgegeven persoon een lintje van de burgemeester tijdens de jaarlijkse lintjesregen, dit jaar op 26 april.
Welke lintjes worden uitgereikt tijdens de lintjesregen?
Nu je weet wie er een lintje kan verdienen, is het ook interessant om te weten welke onderscheiding ze precies krijgen uitgereikt. De 100 onderscheidingen zijn ook weer op te delen in categorieën. De lintjes die tijdens de lintjesregen worden uitgedeeld zijn de civiele ridderorden. In totaal zijn er twee van dit soort speciale lintjes voor burgers.
Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste onderscheiding die wordt toegekend tijdens de lintjesregen. Personen die ‘een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving’ krijgt deze onderscheiding. Dit zijn bijvoorbeeld Olympische medaillewinnaars of wetenschappers. De Orde van de Nederlandse Leeuw kent weer 3 graden.
- Ridder Grootkruis: deze hoogste benoeming wordt bijna niet toegekend. Voormalig premier Ruud Lubbers kreeg in 1995 voor de laatste keer deze onderscheiding.
- Commandeur: in 2016 kreeg hoogleraar Organische Scheikunde en nobelprijswinnaar Ben Feringa dit lintje opgespeld. Ook Karel Appel, Dick Bruna en Jeroen Krabbé kregen ooit deze onderscheiding.
- Ridder: dit is de laagste graad en wordt daarom vaker uitgereikt. Je mag jezelf dan Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.
Orde van Oranje-Nassau
De tweede soort uit de civiele ridderorden is de Orde van Oranje-Nassau - een waarschijnlijk bekendere term. Ook deze kunnen worden opgedeeld in gradaties.
- Ridder Grootkruis: ook hier is dit de hoogste graad. Vaak krijgen minister-presidenten deze onderscheiding, maar zelfs ook buitenlandse vorsten lopen rond met dit lintje.
- Grootofficier: maar ook deze op een na hoogste graad wordt niet vaak uitgedeeld. Maar vier mensen kregen sinds het jaar 2000 deze onderscheiding.
- Commandeur: iemand in deze gradatie krijgt alleen een lintje bij zeer bijzondere verdiensten. Wijlen Alex Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman en mag zichzelf commandeur noemen.
- Officier: word je benoemd tot officier, dan hebben je verdiensten een landelijke of internationale impact gehad. Dit kunnen ondernemers, ministers of belangrijke personen uit de media zijn.
- Ridder: ridder is voor velen dan wel weer een bekende term. Olympische sporters en personen die op landelijk of regionaal niveau iets voor de maatschappij hebben betekent krijgen deze Ridder-titel.
- Lid: deze titel komt het meest voor tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Iemand die Lid in de Orde van Oranje-Nassau wordt, heeft bijvoorbeeld jarenlang veel vrijwilligerswerk gedaan in de gemeente.
Bron | MaxVandaag