null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze kleur had iedereen op de muur in jouw geboortejaar

Interieurtrends veranderen misschien niet zo snel als modetrends. Toch zagen onze huizen er twintig jaar geleden echt een stuk anders uit dan nu. Neem alleen al de kleur die er op de muur zat...

Waar iedereen nu fan is van neutrale tinten als grijs en beige, was de kleur muur vroeger vaak iets gedurfder. Dít zijn de populairste kleuren per decennium.

Jaren 40: rood

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden mensen weer wat gezelligheid in huis creëren. Ze brachten massaal levendigheid en kleur aan in hun interieur. Een goed voorbeeld zijn de rode muren die je toen veel zag. En die kleur is blijven hangen: de trend van zestig, zeventig jaar geleden duikt nog steeds geregeld op in hippe interieurs.

Jaren 50: pastelkleuren

De fifties zijn de tijd van de lieflijke kleuren van Amerikaanse diners en petticoats. Die tinten werkten inspirerend: veel mensen haalden zoete tinten als mint en turquoise in huis. De zachte, vrolijke kleuren pasten goed bij het gevoel van optimisme en groei dat in die tijd overal te voelen was. Bovendien vormde het een mooi contrast met de donkere, houten meubels die op dat moment ook populair waren.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Jaren 60: groen- en oranjetinten

Aan het eind van de jaren zestig vertaalde het begin van de hippietijd zich al snel naar het interieur. Net als de invloed van popart-artiesten zoals Andy Warhol. De liefde voor natuur en vrede werd uitgedrukt met kleuren als groen, geel, rood of oranje. Ze leken op die uit de jaren vijftig, maar dan een stuk harder en feller.

Jaren 70: mosgroen

De stijl van de jaren zeventig was een mix van futuristische ontwerpen en heel veel knalkleuren. Ook meubels werden gedurfder en artistieker. Naast al dat kleurrijke geweld kon je wel wat rust gebruiken. Daarom kozen veel mensen als contrast voor meer kalmerende tinten op de muren, bijvoorbeeld voor mosgroen. Deze kleur was niet alleen veel op muren te vinden. Je zag ook mosgroen textiel en mosgroene keukenkastjes.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Jaren 80: lichtpaars

Na de futuristische jaren zeventig gingen we ons in de jaren tachtig concentreren op gezondheid en succes. Aerobics werd ontzettend populair, net als soaps en series waarin de rijke en luxe levens van anderen gevolgd konden worden. Dit soort trends vertaalde zich naar het interieur met zachte, luxe tinten zoals lichtpaars gecombineerd met groen. Deze kleuren gingen goed samen met de populaire bloemenprints op het behang en op textiel.

Jaren 90: paars

Het lichte paars van de jaren tachtig ging al snel over in een meer gedurfde, donkere variant. De jaren negentig waren optimistisch en vrolijk. En dat zag je terug in het interieur. Naast paars verfden mensen hun muren roze, geel of knalblauw.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

2000’s: zachtblauw

In de jaren van de economische crisis deden veel mensen een stapje terug en kregen ze andere prioriteiten. De kleuren in het interieur werden een stuk bescheidener en subtieler. Zachtblauw was vooral een populaire keuze voor de slaapkamer.

2010’s: grijs en beige

Na 2010 voelden we ons allemaal nog redelijk onzeker en het economische optimisme uit de jaren negentig was nog ver te zoeken. In ons interieur hielden we het rustig. We schilderen onze muren massaal ‘greige’; een combinatie van grijs en beige. Deze kleur is nog steeds in de meeste interieurs te vinden.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Toch lijkt er een verandering aan te komen: de meer gedurfde kleuren komen langzaam maar zeker terug. In woonbladen en op Pinterest zie je diepe, warme kleuren als smaragdgroen en diepblauw opduiken. Tijd om afscheid te nemen van de ‘greige’ tijden, dus.

Bron | apartmenttherapy.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden