null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze kleding kun je het beste dragen wanneer het buiten warm is

Kleding heeft als voornaamste doel ons lichaam op temperatuur te houden.  En het is logisch dat je dit in de winter harder nodig hebt dan in de zomer. Sterker nog; wanneer de thermometer boven de 20 graden reikt, heb je eigenlijk helemaal geen kleding nodig om je lichaam op temperatuur te houden.

Toch is het niet altijd wenselijk om alleen maar in bikini rond te lopen als het buiten zonnig is. Maar welke kleding houdt je lichaam nou eigenlijk het beste koel? Je zou denken dat je moet kiezen voor lichtere kleuren kleding. Zwart trekt immers warmte aan, toch? Fout!

Onderzoek in de woestijn

In een onderzoek, dat gepubliceerd is het vakblad Nature, lieten wetenschappers een groep proefpersonen een middag in de woestijn doorbrengen. De deelnemers droegen allemaal verschillende kleuren outfits. Na een dag bleek dat de hitte, die op de huid werd doorgegeven, bij alle kleuren outfits gelijk was. “Zwarte kleding neemt weliswaar meer warmte op dan witte kleding,” verklaart Christa Gjaltema, warmtefysica expert van het TNO Kennisinstituut, “maar zwarte kleding kan dit ook weer makkelijker afstaan aan de omgeving. Hierdoor is de opwarming van lichte en donkere stoffen uiteindelijk ongeveer gelijk.”

Materiaal van de kleding

Welke kleur je tijdens warme dagen draagt, maakt volgens de onderzoekers dus niet zoveel uit. Maar wil je niet oververhit raken, dan is het verstandig om op het materiaal van de kleding te letten. “Stoffen die de stroming van de lucht bevorderen zijn een aanrader”, stelt trendwatcher Hilde Francq. “Luchtig linnen is één van de beste opties. Hoewel katoen erg fris aanvoelt, is het ook erg absorberend en houdt het zweet vast. Daarom is het niet altijd geschikt, tenzij het heel luchtig geweven is. Ook stoffen als viscose, tencel of zijde kunnen verkoelend aanvoelen.”

Beste snit

Daarnaast helpt ook loszittende kleding om ons lichaam koel te houden. “Bij een losse garderobe is er sprake van een soort schoorsteeneffect: de hitte tussen het kledingstuk en de huid verplaatst zich naar boven, waardoor er langs onderen lucht opgezogen wordt”, legt Francq uit. “Hierdoor ontstaat er een luchtstroom die verkoelend werkt.” Hein Daanen, hoogleraar thermosfysiologie aan de VU is het daarmee eens. “Je zweet moet kunnen verdampen. Dat lukt niet goed als het in de kleding trekt of als de lucht onder het kledingstuk zich niet ververst”, zegt Daanen. “Dan zit die lucht al zo vol met transpiratiedamp dat er niets meer bij kan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Nature, Volkskrant, HLN.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden