Keukenapparaten energierekening Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Broodnodige bespaartips

Deze keukenapparaten zijn de grootste energieslurpers en sluipverbruikers

Met de huidige prijzen die de pan uit rijzen, wil je misschien wat meer besparen op je energierekening. Kijk daarvoor vooral ook kritisch rond in je keuken. Daar vind je echte energieslurpers, maar ook sluipverbruikers.

Van de koelkast en oven tot en met de waterkoker en afzuigkap. We vertellen je ook hoe je op deze keukenapparaten kunt besparen.

Keukenapparaten die (stiekem) energie slurpen

1. Koelkast en vriezer

Wat voor koelkast heb jij? Hoeveel stroom je koelkast verbruikt en wat dit je dan kost, heeft alles te maken met het type. Heb je een Amerikaanse koelkast, dan heb je de grootste energieslurper in huis: gemiddeld verbruikt die 390 kWh per jaar, wat neerkomt op 90 euro. Daarbij verbruiken oude koelkasten een stuk meer energie dan nieuwe. Zo kost een vijftien jaar oude koelkast je zo’n 80 euro aan energiekosten per jaar, terwijl een nieuwe koelkast met energielabel C gemiddeld zo’n 30 euro per jaar kost. Dat scheelt!

Geld besparen op je koelkast? Je koelkast en vriezer staan altijd aan, dus het is belangrijk om ze zo slim mogelijk te gebruiken. Prop je koelkast bijvoorbeeld liever niet te vol, want hoe meer producten erin staan hoe harder het apparaat moet werken om koel te blijven. Check ook of je je koelkast een standje lager kunt zetten. Ontdooi daarbij minstens één keer per jaar je vriezer, want een ijslaagje van slechts 2 millimeter kan al voor een 10% hoger energieverbruik zorgen. Ga je op vakantie, zet de koelkast dan uit. En let erop dat je je koelkast niet naast de verwarming plaatst, omdat-ie dan veel harder moet werken.

2. Vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 230 kWh per jaar, wat neerkomt op 50 euro per jaar aan energiekosten. Heb je een minder zuinig, ouder exemplaar, dan kost een gemiddelde vaatwasbeurt zo’n 25 cent. Draait je vaatwasser elke dag, dan komt dat op jaarbasis neer op zo’n 7,50 euro per maand en 90 euro per jaar.

Geld besparen op je vaatwasser? Gebruik het eco-programma, waarmee je op jaarbasis zo’n 20 euro aan energie bespaart. Probeer je vaatwasser ook niet elke dag te laten draaien. En als je ‘m draait, zorg dan dat-ie goed vol zit. Kijk ook eens of een nieuwe, zuinigere vaatwasser het overwegen waard is, als je nu bijvoorbeeld een oud, niet zuinig exemplaar hebt. En was eens wat vaker met de hand af, dat is nog altijd de zuinigste manier met oog op waterverbruik - al moet je daar natuurlijk maar net zin in en tijd voor hebben.

3. Gasfornuis en elektrische kookplaat

Op jaarbasis betaal je gemiddeld zo’n 24 euro als je op gas kookt en 38 euro als je elektrisch kookt. Een gasfornuis is dus altijd nog goedkoper voor je energierekening dan een elektrische inductiekookplaat. Maar hier komt naar verwachting wel verandering in: door het klimaatakkoord betalen we in 2030 naar verwachting 33 euro voor op gas koken en 29 euro voor elektrisch koken. Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.

Geld besparen op je gasfornuis of kookplaat? Kijk dan dus vooral naar de zuinigste optie, maar ook tijdens het koken kun je geld besparen. Zet je het vuur niet onnodig hoog, doe je de deksel op de pan en verbruik je zo min mogelijk water, dan kan dat op jaarbasis een op op je energierekening schelen. En gaat het alleen om even een kliekje opwarmen? Gebruik dan liever de magnetron.

4. Oven en magnetron

Hoeveel energie en dus geld je oven of magnetron je kost, is afhankelijk van de grootte, het wattage-vermogen en natuurlijk hoe vaak je ‘m gebruikt. Maar gemiddeld kost een elektrische oven je zo’n 37,50 per jaar. Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo’n 35 kWh energie. De stekker eruit dus, als je ‘m niet gebruikt.

Geld besparen op je oven en magnetron? Overweeg dan om een combimagnetron aan te schaffen, of gebruik vooral de zuinigere heteluchtfunctie van je oven. Ook goed om te weten, is dat je oven voorverwarmen meestal niet nodig is. Als het even kan, laat eten uit de koelkast of diepvries dan eerst op kamertemperatuur komen voor je het in de oven of magnetron zet, dat scheelt energie. En zet je oven voortaan wat eerder uit, dus al vóór je het gerecht eruit haalt. De oven blijft nog wel eventjes warm, dus je gerecht gaart door, maar dit scheelt je op jaarbasis wel wat verbruik.

5. Waterkoker

Hoe hoger het vermogen van je waterkoker, hoe sneller het water kookt, maar hoe duurder-ie is in energieverbruik. Nou komen de energiekosten van een waterkoker gemiddeld niet boven de 3 cent per keer uit, wat je op jaarbasis zo’n 10 euro kost. Maar je waterkoker is wel een heel goed voorbeeld van een sluipverbruiker, en dat kan wel bij de kosten optellen.

Besparen op je waterkoker? Haal de stekker eruit als je ‘m niet gebruikt. En vul ‘m vooral niet voller dan nodig. Heb je een bouillon van 200 milliliter nodig voor je soep, kook dan ook niet meer water dan dat. En giet ook niet de hele waterkoker vol als je slechts een kopje thee voor twee personen zet. Bovendien hoef je je waterkoker niet altijd ‘uit te laten koken’: zet je bijvoorbeeld thee, dan kun je de waterkoker best al uitzetten voordat-ie het kookpunt bereikt heeft. Kokend hete thee kun je namelijk niet drinken, toch? Kijk ook eens naar het label van je waterkoker. Heb je een oude waterkoker, dan wil je misschien een voor een nieuw, zuiniger exemplaar gaan.

6. Afzuigkap

Nog een sluipverbruiker, is je afzuigkap. Ook die werkt op elektriciteit en soms meer dan nodig. Want moet-ie nou echt op de hoogste stand, of mag het wel een tikje lager? En heb je eigenlijk zuinige lampjes erin zitten? Daarbij laten we de afzuiger vaak onnodig lang aanstaan, waardoor er ook warmte uit je huis kan komen, waardoor je de verwarming weer hoger moet zetten. Dus nee, je afzuigkap an sich is niet duur in verbruik, maar kan het indirect wel worden.

Besparen op je afzuigkap? Plaats er als het kan ledlampjes in en maak regelmatig de roosters en het filter schoon. Zo maak je het voor je afzuigkap gemakkelijker om goed z’n werk te blijven doen en dat scheelt jou uiteindelijk weer in de kosten.

Nog meer energieslurpers in je huis

Kijk naast de bovengenoemde apparaten naar wat jij nog meer in je keuken hebt staan. Je koffiezetapparaat en broodrooster zijn ook goede voorbeelden van apparaten waarvan het slim is om tussentijds de stekker eruit te trekken. Verder zijn dit de grootste energiesluipers in je huis.

Bron | Milieu Centraal, Pricewise

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden