Margriet logo
Versierde kerstboom Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Deze kerstversiering wordt volgens een expert het meest verkocht: ‘Dit wordt dé nieuwe kleur met kerst’

Trends veranderen met de jaren. We gingen van echte kerstbomen met engelenhaar naar kunstkerstbomen met kerstballen in de vorm van pizzapunten. Welke kerstversiering wordt er dit jaar veel verkocht?

Over de toonbank

Wat zijn de trends op het gebied van kerstversiering? We vroegen het aan Anouk Berger, hoofdstylist bij stylingbureau 2nice. “We gaan dit jaar voor een neutrale, klassieke kerst. Daarbij hoort veel goud en koper, maar ook rode versiering. Rood komt elk jaar terug en blijft populair. Daarnaast doen ook alle ‘gekke’ kerstballen het goed. Fred van Leer heeft bijvoorbeeld zijn eigen kerstballenlijn. De boom volhangen met thema-kerstballen - van vogels tot hamburgers - zie je nu ook heel erg veel.”

Gekke ballen

Dat er veel ‘gekke’ kerstballen worden verkocht houdt volgens Anouk nog wel even aan. “De boom kan op die manier echt persoonlijk worden gemaakt. Mijn vriend is bijvoorbeeld timmerman, dus in zijn kerstboom hangt een zaagje en een gereedschapskist. Er worden tegenwoordig kerstballen op allerlei gebied gemaakt. Van items die met een beroep te maken hebben tot voorwerpen die je tegenkomt bij een hobby, tot iets waar je fan van bent. Een persoonlijke boom is helemaal in.”

Kersttrends 2022

Dit jaar is er een nieuwe kleur op het gebied van kerstversiering: lila. We zagen de kleur al veel in mode en interieur, maar dit jaar komt-ie ook terug in de boom. Anouk: “De lila kerstballen worden dan weer gecombineerd met items in de boho-stijl. Ook zie ik veel kerstversiering in natuurtinten en kerstballen met eekhoorntjes, in plaats van klassieke kerstkleuren. Daarnaast zie je ook veel van teddy: in de modewereld zien we de stof al lange tijd, en nu hangen er ornamenten van teddy in de kerstboom.” Waar we vroeger vooral gingen voor klassiek, strak en rustig, gaan we nu voor alle mogelijke kleursamenstellingen en elk type ornament. Anouk: “Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De ouderwetse kerstbomen met engelenhaar erin zie je nog maar weinig en mensen zetten de piek steeds vaker als beeldje op tafel in plaats van boven in de boom.”

Geen hand op de knip

Ondanks de inflatie en de energiecrisis ziet Anouk dat mensen de hand niet zozeer op de knip houden. “Als het op kerstversiering voor in huis aankomt zie ik dat mensen nog steeds veel uitgeven. Zeker op het gebied van licht. Hoe meer lichtjes, hoe beter. Gelukkig is tegenwoordig bijna alle verlichting op basis van LED, dat is een stuk zuiniger.”

Echte boom of kunstkerstboom

Doordat kunstkerstbomen steeds meer op echte bomen lijken en in verhouding goedkoper zijn, worden er steeds meer van verkocht. Anouk: “Er wordt liever eenmalig geïnvesteerd in een goede boom. Die zijn tegenwoordig ook een stuk praktischer. Vroeger had je een grote doos waar alles in zat, moest je de boom helemaal in elkaar zetten en alle lichtjes erin doen. Nu heb je gewoon bomen die bestaan uit drie delen die je in elkaar kunt zetten. Daar zitten vaak ook nog eens lichtjes in verwerkt. Dus mensen gaan toch eigenlijk steeds meer voor makkelijk en mooi.”

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden