Margriet logo
Déze kerstversiering blijkt heel gevaarlijk te zijn voor je huisdier Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze kerstversiering blijkt heel gevaarlijk te zijn voor je huisdier

Grote kerstboom, verlichting, een mooie krans: kerstversiering is hartstikke gezellig, maar volgens dierenartsen kan het ook gevaarlijk zijn voor je huisdier. Vooral dít item moet je goed in de gaten houden.

Giftige stof in sneeuwbol

Misschien heb je tijdens de feestdagen wel een sneeuwbol in huis staan, een glazen bol gevuld met miniatuur poppetjes, kerstbomen of huisjes. En natuurlijk het leukste onderdeel: als je ermee schudt, dwarrelen er allemaal sneeuwvlokjes door de glazen bol. Klinkt heel onschuldig. Toch waarschuwen Amerikaanse dierenartsen ervoor. Sommige van deze sneeuwbollen bevatten namelijk de giftige stof ethyleenglycol, een soort antivriesmiddel. Deze stof zit ook in koelvloeistof en autoruitontdooier. Zo’n sneeuwbol ziet er natuurlijk heel interessant uit voor een hond of kat, vooral wanneer de sneeuwvlokjes bewegen. Zolang de bol heel blijft, is er niet zoveel aan de hand. Maar als hij kapot valt, kan het ontzettend gevaarlijk zijn voor je huisdier.

Lees ook:
Vier dingen die iedereen met een huisdier móet weten over de kerstboom

Symptomen van vergiftiging

Een sneeuwbol bestaat voor ongeveer 2 procent uit ethyleenglycol. Maar een heel kleine hoeveelheid – ongeveer één tot twee theelepels – kan je huisdier al fataal worden. Het grootste probleem is dat ethyleenglycol een zoete smaak heeft, wat het aantrekkelijker maakt voor je huisdier om eraan te likken. Als je hond of kat deze giftige stof binnenkrijgt, kan dat zorgen voor nierfalen – of erger – het overlijden van je huisdier. Vermoed je dat je hond of kat de stof binnengekregen heeft? Bel dan meteen de dierenarts. Ook als je niet zeker weet of de sneeuwbol ethyleenglycol bevat. De eerste signalen waaraan je kunt merken dat je huisdier vergiftigd is, zijn: misselijkheid, braken, veel kwijlen een ‘dronken’ lijken. Na 12 tot 24 uur lijkt het vaak beter te gaan met je viervoeter, en dat is verraderlijk, want soms kan het even duren voordat nierfalen optreden. Hoe sneller je een dierenarts inschakelt, hoe beter. Nóg beter is het natuurlijk om vergiftiging te voorkomen door je sneeuwbol op een plek te zetten waar huisdieren niet goed bij kunnen.

Bron | CountryLiving, PetPlace
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden