Deze ingrediënten zitten in speculaaskruiden. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze ingrediënten zitten in ‘speculaaskruiden’ en zo maak je het zelf

Al ruim voor 5 december ligt het strooigoed in de supermarkt en je hoeft maar bij een bakker naar binnen te lopen of de heerlijke geur van speculaas vult je neus. Van kruidnoten tot koekjes en speculaasbrokken: speculaaskruiden vind je vooral rond de feestdagen in veel zoetigheid terug. Wat zit er eigenlijk in deze kruiden en waar komen ze vandaan?

En nog belangrijker: zo maak je speculaaskruiden zelf.

Specerijen

Vooral rond de sinterklaasperiode kunnen we geen genoeg krijgen van speculaas. Veel mensen die ook maar een beetje van bakken houden, hebben zelf vast wel een potje speculaaskruiden in de kast staan. Toch is het belangrijk om te weten dat dit eigenlijk geen kruiden zijn, maar specerijen. Het is een mengsel dat bijna altijd uit kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en gember bestaat. En in sommige gevallen wordt er ook koriander of anijs aan toegevoegd. “Zo’n mengsel is de basis van de speculaas”, vertelt bakker Erwin van den Heuvel van Bakkerij van Barneveld uit Zeist aan het AD. “Je moet het eerst malen en dan laten staan. Zo krijg je speculaaskruiden.”

‘Het gaat om de verhoudingen’

Na deze opsomming van verschillende specerijen klinkt het heel makkelijk om speculaaskruiden te maken, maar volgens Van den Heuvel is het wel wat ingewikkelder. “Het gaat allemaal om de verhoudingen”, zegt hij. “De meeste bakkers kopen standaard speculaaskruiden. Wij kopen een gedeelte, maar voegen daar zelf een bepaalde hoeveelheid kruiden aan toe waardoor de smaak en de lucht langer blijven hangen. Als je helemaal zelf speculaas wil maken, zul je jouw eigen soort samenstelling moeten vinden.”

Vierhonderd jaar

Speculaaskruiden zijn dan ook bijzonder. Ze geven een geur en smaak af die we allemaal kennen, maar de precieze samenstelling van de melange verschilt per bakker. Daarnaast bestaan de kruiden ook al heel lang: zo’n vierhonderd jaar. De eerste recepten voor ‘koekkruiden’ stammen uit de 17e eeuw. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) specialiseerde zich in de specerijenhandel. Vanuit handelsposten en koloniën kwamen de specerijen naar Nederland, waardoor er veel specerijen binnenkwamen die in de jaren daarvoor te kostbaar waren. Dit zorgde ervoor dat er veel speculaasmelanges werden ontwikkeld.

Basismix voor speculaaskruiden

Sinds die tijd zijn speculaaskruiden enorm populair, al zijn ze tegenwoordig natuurlijk gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Maar wist je dat je zelf ook een samenstelling van speculaaskruiden kunt maken? Hiervoor heb je acht delen kaneel, twee delen kruidnagel en nootmuskaat en één deel kardemom, gember en anijs nodig. Hiermee stel je een basismix samen die je later nog naar eigen smaak kunt veranderen.

Tijdrovend proces

Als je alle ingrediënten hebt verzameld, kun je het beste een vijzel en stamper gebruiken om er een poeder van te malen. Daarna is het tijd om de speculaaskruiden te testen en dat is een proces waar de meeste tijd in gaat zitten. ”Als je als leek geen verstand van spijzen of bakken heeft, is het vrij lastig. Je moet denken aan de percentages en procenten van de specerijen, en je moet al die specerijen aanschaffen. Dat zijn toch de duurdere ingrediënten, en je hebt er veel van nodig om speculaasmix te maken”, vertelt Van den Heuvel. Dus kost dit iets te veel tijd en wil je graag voor 5 december aan de slag met speculaaskruiden? Dan kun je ze natuurlijk ook kant-en-klaar in een potje of zakje kopen.

Bron | AD

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden