Whatsapp: handige functies die je misschien nog niet kent Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze handige functies op WhatsApp ken je misschien nog niet

Makkelijk in contact blijven met anderen, foto's sturen van wat je aan het doen bent en videobellen. Het kan allemaal met WhatsApp. We appen elke dag wat af, maar de berichtenapp heeft een heleboel fijne functies die je misschien nog niet kent. We vertellen je de functies die je moet kennen.

Want al die nieuwe functies vliegen je om de oren, maar welke recente updates zijn nou echt handig?

Online of offline?

Stel, je wilt dat je partner wél op WhatsApp kan zien dat je online bent, maar liever niet dat een zakelijk contact dat kan zien. Dat is een uitdaging, want tot nu toe was het nog niet mogelijk om dit voor de ene persoon aan te zetten en voor de ander uit te zetten. Vanaf deze maand komt daar verandering in. Je kunt je online status verbergen voor wie je maar wilt. Je hebt de keuze om je online status zichtbaar te maken voor iedereen, je contactenlijst, je contacten behalve bepaalde personen of voor helemaal niemand. Als je dus kiest voor de optie waarbij bepaalde mensen je status niet kunnen zien, kan je helemaal zelf bepalen wie wel en niet weet dat jij online bent op Whatsapp.

Een groepschat verlaten

Je kunt binnenkort ook uit een groepschat stappen zonder dat dit heel duidelijk in beeld wordt gebracht. Nu kan het nog wel eens tot onrust leiden als er plots op je scherm staat ‘... heeft de groepschat verlaten’. Dit kan vragen oproepen en misschien denk je dat er iets aan de hand is. Of je wil zelf uit een groepschat stappen, maar dit niet met teveel bombarie bekend maken. Nu kun je stilletjes uit een groepschat stappen zonder vragen op te roepen of verwijten naar je hoofd geslingerd te krijgen. Let wel: de beheerder krijgt wél een bericht dat je uit de groep bent gestapt, maar de rest dus niet.

Reactie op een bericht geven

Een van de nieuwste functies van Whatsapp is het reageren op berichten. Wil je soms een berichtje gewoon even een like of hartje geven? Dat kan sinds kort. Houd het bericht van de ander ingedrukt en er komen verschillende emojis in beeld. Geef je het bericht een duimpje of een hartje of toch een schrikreactie? Superhandig als je wilt laten weten dat je het bericht gelezen hebt, maar geen zin hebt om een uitgebreide reactie te typen.

Spraakberichten opnemen

Stuur je ook weleens spraakberichten van een paar minuten en is je vinger dan helemaal moe van het indrukken van de knop? Dan is er gelukkig een optie die jou uit je lijden kan verlossen. Je kunt de knop namelijk vastzetten, tot je klaar bent met opnemen. Houd de opnameknop ingedrukt en sleep hem vervolgens omhoog. Tussendoor afgeleid? Druk dan op pauze en weer op het microfoontje als je weer verder wilt praten. Als je klaar bent, kun je simpelweg op verzenden drukken. Ideaal!

Ook fijn: als je een iPhone hebt, kun je spraakberichten op de achtergrond luisteren. Duurt de opname meerdere minuten en wil je ondertussen andere appjes beantwoorden? Dan kun je gewoon naar een andere chat gaan en daar antwoorden, terwijl het spraakbericht blijft afspelen.

QR-code

Wil je iemand appen, dan hoef je niet meer om iemands telefoonnummer te vragen. In plaats daarvan kun je een QR-code scannen, waarmee je iemand gemakkelijk toevoegt op WhatsApp. Hoe je dat doet? Klik in de app op ‘Instellingen’. Daar zie je je foto en naam, met daarnaast een QR-code. Klik hierop en laat het door een ander scannen. Als jij iemand wilt toevoegen, dan druk je onderaan op de knop ‘scan’ en richt je jouw camera op de telefoon van de ander. Kind kan de was doen!

Donkere modus

Steeds meer apps en apparaten hebben een donkere modus: in plaats van het felle, witte scherm is deze zwart. Dit kan, zeker 's avonds, fijn zijn voor je ogen. Wil je dit? Ga dan naar de instellingen van je telefoon (dus niet van Whatsapp). Ga naar de plek waar je beeldscherm en helderheid instelt en kies hier voor de donkere modus. WhatsApp verandert mee met de instellingen van je telefoon en zal tijdens de donkere modus en donkere achtergrond hebben!

Laatst gezien-status verbergen

Spiek je ook altijd even wanneer je contacten voor het laatst gezien zijn op WhatsApp? Het was al lange tijd mogelijk om dit te verbergen, maar kortgeleden heeft WhatsApp een nieuwe functie uitgerold. Je kunt nu ook je laatst gezien-status verbergen voor bepaalde contactpersonen. Dat doe je zo: ga naar Instellingen > Account > Privacy > Laatst gezien en kies hier ‘Mijn contacten, behalve...’.

Bron | WABetainfo, RTLNieuws, Metro

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden